TechPapa

Games, Tech, Gadgets, Tips en meer

Watch Dogs Legion review

De dominantie van de grote technologiebedrijven is een groot onderwerp waar vaak over gesproken wordt. Steeds meer mensen worden kritischer op de werkwijze van Facebook en Google en stellen vragen over wat er nu gedaan wordt met al hun verzamelde gegevens.

De huidige wereld

Een jaar geleden begon de Congressional Justice Commission de grootste technologiebedrijven te onderzoeken. Dit vooral om te bepalen of ze de vrije concurrentie zouden schaden. Naast de economische macht die de Amerikanen vooral zorgen baten, is in Europa vooral de privacy een grote zorg. Er worden steeds meer gegevens van gebruikers verzameld en gebruikt voor allerlei AI toepassingen die weer ingezet worden om jouw gedrag te beïnvloeden. En niet alleen de grote jongens gebruiken deze informatie. Bij gratis apps, lever je eigenlijk een deel van je persoonlijke informatie in voor de dienst van een app. Deze informatie is kostbaar en wordt verkocht en gebruikt. Eigenlijk is de gebruiker het product en niet andersom. Algoritmes worden steeds beter en kunnen precies de juiste informatie geven aan de personen die daar beïnvloedbaar voor zijn. Over de kracht van die algoritmes worden gelukkig ook steeds meer vragen gesteld. Een hele kluif voor de introductie van een spel, maar dit is het onderwerp waar alles bij Watch Dogs om draait. Het is bijna eng hoe het spel aansluit bij de hedendaagse tijdgeest.

Watch Dogs Legion poster

Korte uitleg over Watch Dogs

De serie, waar nu drie delen van zijn verschenen, speelt zich af in de nabije toekomst. Hier heeft één fictief computernetwerk, ontwikkeld door het fictieve bedrijf Blume, elk elektronisch apparaat binnen één enkel besturingssysteem aan elkaar verbonden. Dit netwerk wordt ctOS genoemd (centraal besturingssysteem). Naast het verbinden van alle elektronische apparaten slaat het systeem ook alle persoonlijke informatie van de burgers op. Sommige bedrijven misbruiken deze informatie op vergelijkbare wijze waarop Facebook en Google nu ook hun data gebruiken voor eigen gewin.

Neem het op tegen de autoritaire regimes die het ctOS gebruiken voor hun eigen voordelen ten koste van gewone burgers.
Neem het op tegen de autoritaire regimes die het ctOS gebruiken voor hun eigen voordelen ten koste van gewone burgers.

Watch Dogs draait om verschillende protagonisten van hackers die zijn aangesloten bij de hackersgroep DedSec. Het hoofddoel van deze groep is vechten tegen autoritaire regimes en groepen die het ctOS gebruiken voor hun eigen voordelen ten koste van gewone burgers. Als hacker heb jij ook toegang tot ctOS en kun je bijna alle apparaten overnemen, waaronder verkeerslichten, drones, auto’s en beveiligingscamera’s. Daarnaast heb je toegang tot alle informatie over de burgers om je heen en kun je daarop anticiperen.

Grimmig en despotisch Londen

Watch Dogs Legion vliegt wat verder vooruit in de tijd en speelt zich af in een grimmig Londen. Wie ooit in Londen is geweest zal veel culturele gebouwen in het spel herkennen. In het Londen van de toekomst hebben AR (augmented reality) en AI (artificiële intelligentie) de stad overgenomen. Overal vliegen drones, rijden zelfrijdende auto’s en worden burgers willekeurig door veiligheidsdrones aangesproken om zichzelf te identificeren. Privacy is iets van het verleden en de Pond waar de Engelse nu zo trots op zijn is vervangen door een cryptomunt.

Londen is overgenomen door technologie. Stiekem vanaf een drone hack ik de slechterik.
Londen is overgenomen door technologie. Stiekem vanaf een drone hack ik de slechterik.

De hackersgroep DedSec is ook in Londen actief als waakhond tegen verschillende grootmachten die het ctOS misbruiken. DedSec lijkt in het begin van de game een stuk professioneler geworden. Je start als een ex-geheimagent, maar komt al snel in een complot terecht. DedSec wordt door ZeroDay (een groep terroristen) buitenspel gezet en zelf als de daders van een reeks aanslagen beschuldigd. Niet veel later na het verdwijnen van DedSec van de kaart en beland het land in een crisis. In een despotisch Londen waar de technologiebedrijven het voor het zeggen hebben kunnen zij op willekeur burgers arresteren. Informatie misbruiken en gebeuren de meest schrijnende mishandelingen en moorden zijn aan de orde van de dag. In het grimmige London is de ethiek ver te zoeken. Het is aan jou om DedSec terug te brengen en uit te zoeken wie er achter de terroristische daden.

Aan jou om uit te zoeken wie er achter de ZeroDay zit.
Aan jou om uit te zoeken wie er achter de ZeroDay zit.

Hoewel ik dolgraag verder in zou willen gaan op de speerpunten uit het verhaal van Watch Dogs Legion, kan dat helaas niet zonder flinke spoilers vrij te geven. Maar ik kan zonder twijfel zeggen dat Watch Dogs Legion mij flink aan het denken heeft gezet.

Spelen als iedereen

Het is helemaal aan de speler om een nieuw DedSec team samen te stellen. Dat kan en mag iedereen zijn! Elk karakter dat door het duistere straten van Londen ronddwaalt is aan te spreken en kan aan het team worden toegevoegd.

Wie tijdens de presentatie twijfels had over het kiezen van zijn eigen team hoeft niet bang te zijn. Het is fantastisch of als iedereen te spelen.
Wie tijdens de presentatie twijfels had over het kiezen van zijn eigen team hoeft niet bang te zijn. Het is fantastisch of als iedereen te spelen.

Eenmaal aangesloten van DedSec kan met deze persoon ook gespeeld worden. Iedereen heeft zijn eigen specialiteiten. Zo heeft een bouwvakker het voordeel dat hij ongemerkt een bouwterreinen kan betreden (hij heeft de juiste outfit) en vaak kunnen ze aardig hard meppen. Een drone specialist kan gemakkelijk drones oproepen en besturen en door een artiesten aan het team toe te voegen kun je propaganda over de stad verspreiden.

Met mijn tweede teammaat op zoek naar New Scotland Yard.
Met mijn tweede teammaat op zoek naar New Scotland Yard.

Het overtuigen van een personage om zich bij DedSec aan te sluiten gaat vaak niet over een nacht ijs. De een geeft zich makkelijker gewonnen dan de ander. In het spel kun je iemands persoonsgegevens bekijken (net zoals dat bij de voorgaande delen ook mogelijk was). In het overzicht staan er soms duimpjes naar beneden. Bij één duimpje naar beneden zal je eerst wat diensten moeten bewijzen om het karakter te overtuigen.

Een groot sociaalnetwerk

Soms staat een duimpje naar beneden omdat een burger voor een van de tech-bedrijven werkt, maar het kan ook zijn dat een vriend of familielid op een negatieve manier met DedSec in aanraking is gekomen. Laat ik het zo stellen, als jij als een gek door Londen gaat racen en daarbij honden mensen aanrijdt, zullen die rode duimpjes snel toenemen. Dood in Watch Dogs is ook echt dood en daar zul je voor op de blaren moeten zitten. Daarbij zit iedereen als een netwerk aan elkaar gekoppeld. Dit zorgt er al snel voor dat je wat voorzichtiger te werk gaat en nadenkt over de gevolgen die een actie heeft.

Zomaar wat rondscheuren in je auto kan flink wat gevolgen hebben later in het spel.
Zomaar wat rondscheuren in je auto kan flink wat gevolgen hebben later in het spel.

Het heeft ook voordelen. Wil je bijvoorbeeld het hart van een politieagent winnen. Kun je ook zijn familie helpen of bij zijn vrienden informatie inwinnen over persoonlijke problemen. Vervolgens kun je zo’n persoon aanspreken om nog meer diensten voor hem of haar te doen. Uiteindelijk wil zo’n politieagent zich misschien wel bij DedSec aansluiten. Het voordeel is vervolgens voor het hele team dat als iemand gearresteerd wordt deze persoon zijn teammaat sneller uit gevangenschap kan halen.

Kom in opstand en maak het verschil!
Kom in opstand en maak het verschil!

Vrijheid

In Watch Dogs Legion heb je veel vrijheid en je kunt de missies die je krijgt op allerlei manieren voltooien. Je kunt als een of andere doorgedraaide terrorist naar binnen rennen, iedereen doodschieten en vervolgens je informatie krijgen, maar je kunt ook subtieler te werk gaan. Zo nam ik geregeld camera’s over, stal inloggegevens en toegangscodes en sloop naar binnen zonder iemand pijn te doen. Daarmee haalde ik net zo gemakkelijk mijn doel als dat ik het met geweld zou oplossen. Mijn favoriete manier was de spiderdrone inzetten. Per abuis had ik vrij vroeg in het begin een spiderdrone toegevoegd aan mijn assortiment en daarmee heb veel missies zonder veel moeite tot een succes kunnen brengen.

Of je nu een spiderdrone gebruikt, telefoons hackt en daarmee je vijanden uitschakelt of als pistool Paultje naar binnen gaat, het is aan jou om dat te bepalen.
Of je nu een spiderdrone gebruikt, telefoons hackt en daarmee je vijanden uitschakelt of als pistool Paultje naar binnen gaat, het is aan jou om dat te bepalen.

Leuke gadgets

De spiderdrone was mijn eerste gadget, maar er zijn veel meer gadgets die je kunt vergaren in het spel. Dit doe je door zogenoemde tech points te verzamelen. Door het spel heen liggen honderden van deze tech points die je kunt gebruiken om de gadgets vrij te spelen. Mijn tactiek gedurende het spel was vooral deze punten verzamelen en tijdens de missies snel bekijken wat ik nodig had. Want naast gadgets kun je ook je hack-skills uitbreiden. Uiteindelijk kun je zelfs politie drones inzetten om zich tegen te keren tegen de politie zelf. Maar je leert bijvoorbeeld ook meer type drones overnemen en drones oproepen. Dit geeft je meer vrijheid en meer mogelijkheden om je missies te voltooien. Ik had er enorm veel plezier in en was echt bedreven bezig mijn plan uit te stippelen voordat ik een locatie binnendrong.

Via tech punten kun je gadgets en upgrades kopen. Een leuke reden om extra onderzoek te doen tijdens je missies.
Via tech punten kun je gadgets en upgrades kopen. Een leuke reden om extra onderzoek te doen tijdens je missies.

Puur Ubisoft

Watch Dogs: Legion ruikt en proeft puur Ubisoft. Ik vind dat geen probleem, want naast Watch Dogs vermaak ik mij prima met spellen als Assassin’s Creed en Far Cry. Watch Dogs heeft vooral een beetje de indeling van Far Cry. De kaart van de stad is onderverdeeld in verschillende gebieden, zoals we dat ook vaak bij Far Cry en Ghost Recon zien. Het doel is steeds een beetje meer van de kaart te winnen. Op elk deel van de kaart schuilen een aantal kopstukken die de hackersgroep moet zien te ontmantelen of uitschakelen. Soms kom je daarbij voor moeilijke keuzes te staan die ook je eigen ethisch vermogen zullen testen.

Zoals vaker met Ubisoft games worden kaarten opgedeeld in gebieden. Dat is bij Watch Dogs Legion met Londen ook gedaan.
Zoals vaker met Ubisoft games worden kaarten opgedeeld in gebieden. Dat is bij Watch Dogs Legion met Londen ook gedaan.

Cosmetisch opleuken

Ik zou bijna vergeten om te melden dat je naast gadgets en hackkennis ook nog een karakter kunt personaliseren. Zo had een vrouw die ik van straat had geplukt een verschrikkelijke pet op en daar heb ik al snel een grappige muts voor aangeschaft. Kleding kopen gaat niet meer zoals vandaag de dag in een winkel, maar kun je via verschillende computers verspreid door de stad. Ook heb je in de geheime DedSec-locatie een systeem waar je kleding kunt kopen en uitwisselen. Ik heb mij niet heel erg verdiept in alle kleding, maar ik verwacht dat je bij elke hoek van de straat weer ander soort kleding kunt kopen en verzamelen. Zeker gezien Online uiteindelijk ook een rol gaat spelen en je met een deel van je team het web op kunt. Kleding koop je met de cryptomunt die je tijdens het spelen kunt verzamelen. De valuta krijg je door missies te voltooien, maar je kunt ook geldautomaten en computers hacken. Zomaar burgers bestelen, zoals dat in Watch Dogs 2 nog kon, zit er in dit deel niet bij. Ik vond het persoonlijk wel prima werken en het gaf een leuke toevoeging.

Camera's hacken en je plan trekken, dat is de strategie die ik het vaakste koos.
Camera’s hacken en je plan trekken, dat is de strategie die ik het vaakste koos.

Grafisch meesterwerk

Iets dat tijdens het spelen ook opviel was de grafische pracht en praal. Op elk detail is gelet. De culturele gebouwen, de straten, auto’s het valt perfect in elkaar.  Maar vooral de perfectie die verwerkt zit in de gebouwen is bij Watch Dogs echt fantastisch. Dit verdient zeker even de aandacht. Zoals Assassin’s Creed Unity ooit iedereen deed verbazen over de details waarin de Notre-Dame was opgezet is dat nu bij Watch Dogs het geval. Culturele gebouwen zoals Buckingham Palace, Ministry of Defence en de Big Ben zien er waanzinnig gedetailleerd uit. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen is het een meesterwerk. Naast alle detail is goed te merken dat het spel klaar is voor next-gen. Tijdens het spelen op de huidige systemen merk je dat de echte details pas opspringen als je in de buurt bent van de gebouwen of bomen. Op een afstand zijn het vaak blokkerige gekleurde gebouwen. Next-Gen zal deze problemen niet hebben. Ook zal de felgekleurde verlichting die in het spel op veel plekken te zien is met techniek als ray-tracing een lust voor het oog zijn.

De straten van Londen zijn prachtig! Misschien op deze zwaar verkleinde screenshots moeilijk te zien, maar in werkelijkheid is het een lust voor het oog.
De straten van Londen zijn prachtig! Misschien op deze zwaar verkleinde screenshots moeilijk te zien, maar in werkelijkheid is het een lust voor het oog.

Wie nu een exemplaar aanschaft voor de PS4 of Xbox One zal automatisch een PS5- of Xbox Series X-versie krijgen zodra zij de console hebben aangeschaft.

Gameplay

De gameplay komt grotendeels overeen met de gameplay van de vorige delen. Je bestuurt nog steeds tijdens het rondlopen je telefoon en ziet dat je gelinkt bent aan alle mensen en apparaten om je heen. Een paar klikken op je de knop laat je toestellen overgaan of zet je een auto in zijn vooruit of kaap je een drone. De besturing van voertuigen is in het begin wat onwennig en voelt wat langzaamaan, maar het precies de besturing die ik van de vorige delen van Watch Dogs was gewend.

De gameplay in Watch Dogs Legion is vanouds.
De gameplay in Watch Dogs is vanouds.

Als je het spel voor het eerst start krijg je de keuze om je karakters echt dood te laten gaan. Ik was nog niet helemaal goed ingelezen koos helaas voor Nee. Vooral omdat ik nog het idee had dat ik in zo’n geval helemaal opnieuw moest beginnen. Achteraf gezien had ik liever Ja gekozen. Als een karakter dood gaat kun je in Watch Dogs Legion overschakelen naar een ander teamlid. Het kiezen voor deze optie maakt het spel net even iets realistischer en uitdagender.   

Maak zo snel mogelijk een team, want is iedereen dood is het ook echt Game Over!
Maak zo snel mogelijk een team, want is iedereen dood is het ook echt Game Over!

Conclusie

Watch Dogs Legion is een meesterwerk en een game waar ik nog heel erg lang van zal nagenieten. Van het begin tot het einde zat ik op het puntje van de bank. Soms gechoqueerd omdat bepaalde onderwerpen gewoon nooit vanuit een ander perspectief had bekeken en dit echte eyeopeners waren. Het zal mij nog heel lang bijblijven.

De spindrone is een van mijn favoriete gadgets!
De spindrone is een van mijn favoriete gadgets!

Elke dag keek ik uit naar de avonden om verder te gaan in Londen. Zin om te genieten van de grafische pracht en zin om mijn DedSec hackersteam verder uit te breiden om in opstand te komen tegen alle corruptie die er ontstaan is. Wie zat er werkelijk achter de terrorist daden? Kan ik DedSec herstellen? Het was een genot om door Londen te wandelen. Wat een spel! Ik kijk uit naar de avonturen die we binnenkort online kunnen gaan beleven. Zonder enige twijfel durf ik te zeggen dat Watch Dogs Legion een game is die iedereen gespeeld moet hebben en zeker in het lijstje van de beste games in 2020 thuis hoort en misschien wel tussen de lijst beste games tot nu toe. Daarom ook echt 5 dikke verdiende sterren!

3 reacties op “Watch Dogs Legion review”

  1. […] de PlayStation dankzij de WD_BLACK P50 Game Drive ongekende snelheden laat zien. We hebben het spel Watch Dogs Legion en GTA V een flink aantal uren gespeeld en zijn onder de […]

  2. […] de blauwgroene ijs. Het is bijna zonde om er met je wagen overheen te scheuren. Maar ook het spel Watch Dogs Legion heeft na de Xbox Series X-upgrade enorm veel verbeteringen. Het is next gen zoals ik ook gehoopt […]

  3. […] droom ik over enorme monsters die mijn blauwharige heldin aan het kapot rammen is. De soep van Ubisoft is gewoon enorm goed geslaagd en van mij mogen ze lekker zo door blijven koken. Immortals Fenyx […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *