TechPapa

Games, Tech, Gadgets, Tips en meer

Logitech Pro X Wireless: een pro in audio

Als je gamet op het hoogste niveau, dan weet je dat elke microseconden telt. Niet alleen de verversingssnelheid van je beeldscherm, de responstijd van je toetsenbord of je muis is dan belangrijk, maar ook de snelheid van het geluid is een alles bepalende factor voor die overwinning. Snelheid is iets waar draadloze headsets doorgaans niet in uitblinken, maar de Logitech Pro X Wireless krijgt het, met de toonaangevende lightspeedtechniek, wel voor elkaar om die vertraging te beperken tot slechts één microseconden. Of de headset op andere vlakken ook uitblinkt lees je in deze review.

De Logitech Pro X Wireless is ontworpen voor eSporters die niet zitten te wachten op afleidende ledverlichting of een overdaad aan knoppen. Daarom is heeft de Pro X Wireless waarschijnlijk ook een meer traditionele look.

De meeste knoppen en ledverlichting op de oorschelpen zijn vervangen voor strak gegraveerd aluminium met het Logitech logo in het midden. De oorschelpen zelf zijn van plastic, maar worden bij elkaar gehouden door een stevige een stalen band die onverwoestbaar aanvoelt. Deze headset kan zeker een stootje hebben. Voor de gamer die wel eens in woede uitbarst een geruststellend gevoel.

Niet alle knoppen zijn verdwenen. Zo vind je nog steeds een knop om de microfoon te dempen, een volumeknop en twee ingangen. De ene ingang is een usb-c-poort die dient voor het opladen de andere ingang is een 3,5mm jack ingang voor de microfoon.

De doos van de Logitech Pro X Wireless

Bij het openen van de Logitech Pro X Wireless valt mij de kartonnen verpakking op. De vorige draadloze Logitech Gaming headsets kwamen vaak in vervelende plastic verpakkingen. Slecht voor het milieu en totaal overbodig. Dat ze het grootste deel van het plastic vervangen hebben voor karton verdient daarom zeker even een complimentje.

In de doos vind ik niet alleen de headset zelf, maar ook een mooi tasje met daarop het Logitech logo. In de tas vind ik een usb-c naar usb-a oplaadkabel en de microfoon die op de headset aangesloten kan worden. Verder tref ik twee stoffen oorkussens die desgewenst de nepleren kussens kunnen vervangen en een beknopte handleiding. Er is duidelijk niet beknibbeld op de accessoires en dat doet mij deugt.

Staal en comfort passen prima samen!

Soms moet ik mijn gamesessie afbreken omdat de headset gaat irriteren op mijn schedel of kaken. Bij vorige Logitech Gaming headsets had ik hier serieus last van. En hoewel het vorige design iets lichter was (3 gram), heb ik er bij de Logitech Pro X Wireless helemaal geen last meer van. Het nieuwe design zit een heel stuk comfortabeler op mijn hoofd en tot nu toe heb geen ongemakken kunnen ervaren.

Waarschijnlijk is het te danken aan de iets bredere hoofband, hierdoor wordt het gewicht iets beter verdeeld. Ook voelt het schuim iets zachter aan. De oorschelpen drukken ook wat minder hard om je oren, zodat je kaken niet constant een druk voelen. Niet iedereen zal daar last van hebben, maar wie zich in deze klachten herkent zal het wellicht prettig vinden om te weten dat de Pro X wireless hierin stukken is verbeterd.  

Wees overigens niet bang dat het geluid van buitenaf minder goed afgeschermd is. Lawaai wordt nog steeds zeer goed geïsoleerd. Tijdens het testen had ik dan ook absoluut geen last van de kinderen die buiten in het zwembad aan het tieren waren. De stoffen oorschelpen laten overigens wel iets meer geluid door, maar bij het spelen van een spelletje ben je daar al snel niet meer op gefocust.

De hoofdband zelf kun je een acceptabel stuk uitschuiven en het lijkt mij sterk dat er mensen met een hoofd rondlopen die hem volledig moeten uitschuiven.

Logitech Pro X Wireless Geluidskwaliteit

Van alle Logitech headsets die ik heb getest is het geluid altijd prima kwaliteit geweest. Niets om over te klagen en ook de Pro X Wireless heeft een fantastische sound. De bas is lekker diep en hard en het de hoge tonen zijn kraakhelder. De headset geeft een goed atmosferisch gevoel bij het spelen van games. Zo hoor je duidelijk de wind waaien, voetstappen of kleine kraakjes in de achtergrond en kun je wanneer je wil ook keihard rockmuziek aanzetten.

Ik heb de headset langdurig getest met verschillende genre games als Forza Horizon 4, F1 2020, Sea of Thieves en Grounded. Het geluid was op sommige punten zodanig goed dat ik er kippenvel van kreeg. Natuurlijk is de combinatie van een goed spel en gebruikte muziek ook van invloed, maar de kwaliteit van het geluid is daar ook een belangrijk factor in.

Ook tijdens het luisteren van muziek is de Logitech Pro X zeker niet teleurstellend. Wel hoor je natuurlijk verschil tussen een Beyerdynamic en def Logitech, maar een Beyerdynamic heeft een veel grotere frequentiekarakteristiek en is speciaal ontworpen voor het luisteren van muziek. Uiteindelijk is dat dus appels met peren vergelijken. De Logitech is een gaming headset en als ik een Beyerdynamic DT 990 Pro ga testen voor het spelen van games, dan zal deze niet hoog scoren. Voor een gaming headset is het geluid dus goed, zeker als ik surround uitschakel kan ik genieten van de klassieke stukken van Chopin tot Nederlandse rap van Fresku.

Daarbij kan ik met de software ook nog een hoop aanpassen naar eigen smaak. Via Logitech’s vrij recente G HUB-software, krijg je toegang tot een uitgebreide equalizer waarmee je verschillende vooringestelde moods kunt kiezen of helemaal zelf elke toon kunt instellen.

De microfoon is veel beter geworden

In de tas vond ik de losse microfoon. Bij Logitech is dit over het algemeen geen sterk punt, maar met de overname van Blue Microphones door Logitech is daar verandering in gekomen. Of deze microfoon al uit de handen van Blue is gekomen is niet duidelijk, maar er zijn flinke verbeteringen doorgevoerd. Vergeleken met de vorige microfoons klinkt deze een stuk helderder en is hij minder gevoelig voor achtergrondgeluiden. Wel wordt zwaar stemgeluid wat minder goed doorgegeven, maar dat kun je met de software goed opvangen.  

De Blue Vo!ce software is een welkome toevoeging. Met Blue Voice krijg je de volledige controle over je stemgeluid en kun je deze helemaal naar wens finetunen. Ook kun je je eigen instellingen delen of de gedeelde instellingen van je favoriete streamen downloaden en zelf gebruiken. Tijdens mijn potjes Sea of Thieves met Michael heb ik mijn stemgeluid zonder het te zeggen aangepast. Michael viel het direct op dat het anders was en na wat verschillende profielen testen vonden we een perfecte sound.

De Logitech Pro X Wireless is niet geschikt voor PlayStation 4 en Xbox One

De Logitech G935 beschikt over een ingang voor een 3,5mm jack zodat je hem ook op een controller van de PlayStation 4 en Xbox One kunt aansluiten. Dat was fijne functie die helaas niet is meegenomen naar de Pro X wireless. Dit is mogelijk gedaan omdat precies hetzelfde model ook met draad te krijgen is. Toch had ik graag gezien dat ik bij de draadloze versie de mogelijkheid had.

Koppig als ik ben heb ik de Pro X Wireless wel getest op de PlayStation 4 (Pro), Xbox One X en ook de Nintendo Switch. Op de consoles zit gewoon een usb-poort waarop de lightspeed usb-adapter kan worden aangesloten. Mijn PlayStation 4 pro herkende de headset wel, maar het geluid was enorm zacht terwijl het volume op maximaal was ingesteld. Geen succes dus. Mijn Xbox One X herkende de lightspeedadapter helemaal niet.

Verrassend genoeg werkte de headset wel prima op de Nintendo Switch. Zowel in de usb van de dock als via een usb-c naar usb-a omvormer direct op de Switch. Natuurlijk is er geen garantie dat dit ook zo zal blijven, want er is officieel geen ondersteuning voor deze apparaten. Maar voor nu is het grappig dat het op deze spelcomputer wel werkt.

Op dit moment geen beter alternatief

Op dit moment is er geen betere draadloze gaming headset te krijgen. De Logitech Pro X wireless overtreft alle verwachtingen en biedt kwaliteit die je als topsporter nodig hebt. Geluid klinkt subliem, de software is gemakkelijk in gebruik en geeft je totale controle, de bouwkwaliteit is hoog.

4 reacties op “Logitech Pro X Wireless: een pro in audio”

  1. Ben avatar
    Ben

    Ik wil hem kopen kopen. Alleen is de G935 is nu maar 100 euro. Lastig kiezen

    1. Robbert avatar

      Lastige keuze inderdaad. Ga je de headset geen uren achter elkaar dragen, dan is de G935 een prima keuze. Speel je snel enkele uren games dan zou ik persoonlijk voor het comfort van een betere hoofdband gaan. Dank voor het lezen en heb je nog vragen hoor ik het graag. Heb beide headsets hier liggen. 🙂

  2. […] gewicht bijdraagt in het draagcomfort. Hoewel ik al erg te spreken was over het draagcomfort van de Logitech Pro X wireless, is de G733 toch net iets comfortabeler. Zo comfortabel dat ik soms zelfs vergat dat ik de headset […]

  3. […] biedt een heel andere ervaring dan alle andere gaming headsets die ik getest heb. Naar gelang ik de headset wat langer heb kunnen testen ben ik de kwaliteit steeds meer gaan […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *