TechPapa

Games, Tech, Gadgets, Tips en meer

EPOS GSP 601 Gaming Headset

Als EPOS niet erg bekend in de oren klinkt is dat niet heel erg gek. Het jonge merk is vorig jaar geïntroduceerd en maakt gebruik van 115 jaar aan ervaring in geluid en innovatie van de Demand Group, waar ook Sennheiser onderdeel van is. Dit nieuwe merk biedt voor zowel de zakelijke als de gaming markt verschillende headsets. Voor Digimama mocht ik aan de slag met de high end gaming headset van EPOS: de GSP 601.

Geen poespas

De Epos Sennheiser GSP 601 valt op door zijn ontwerp. Geen felle kleuren, futuristische looks of ledverlichting, maar een beetje een industrieel uiterlijk met stevige metalen onderdelen. Op de headset zit een vrij grote microfoon die omhoog en omlaag gedraaid kan worden. De volumeknop zit in het ontwerp verwerkt en is de grote witte ronde knop op de oorschelp. De oorschelpen zitten stevig vast aan het metalen frame en kunnen horizontaal en verticaal iets gekanteld worden. De hoofdband is ruim verstelbaar en de kabels zijn netjes weggewerkt.

Aansluitingen

De headset sluit je aan op een 3,5mm jack aansluiting.  Bij de headset zitten twee losse kabels. Een kabel heeft een enkele 4-polig 3,5mm jack aansluiting. De andere kabel komt uit op twee 3-polige 3,5mm jack aansluitingen. Op de headset zelf zit een door Sennheiser ontworpen aansluiting. De speciale plug voelt erg stevig en wordt diep in de headset gedrukt. Nadeel is wel dat als de kabel ooit stuk gaat er niet een andere universele kabel in de headset past.

Naast de twee kabels zitten er ook twee kapjes in de kleur wit in de doos. Deze kunnen de koperkleurige kapjes op de zijkant van de hoofdband vervangen zodat de headset helemaal wit is. Wil je liever dezelfde headset in het blauw, dan kun je voor de EPOS GSP 602 gaan of in het rood voor de EPOS GSP 600. Dit zijn precies dezelfde headsets in een ander kleurtje.

Externe geluidskaart

Wie alles uit headset wil halen kan naast de losse headset de GSX 300 series Externe USB geluidskaart aanschaffen. De GSX 300 is perfect voor PC-gamers die alle kwaliteit uit de headset willen halen. De GSX 300 externe geluidskaart wordt aangesloten op de usb-poort van de pc en levert hoge resolutie audio.  Ook kun je 7.1 surround sound instellen via de pc-gaming suite software van EPOS. De keuze van Sennheiser om de microfoon en geluid aansluiting voor de headset aan de achterkant te plaatsen is wel opvallend. Logischer had het aan de voorkant geweest, omdat hier ook de knoppen zitten. De GSX 300 heeft een bitdiepte van 24-bits en een Sample rate van 96 kHz Het geluid via de GSX 300 klinkt heel erg goed en via de software zijn de presets gemakkelijk aan te passen.

Audiokwaliteit van de GSP 601

De EPOS GSP 601 Gaming Headset heeft een zeer gedetailleerd en zuiver geluid over het gehele audioveld. De kwaliteit van zowel de hoge als de lage tonen is zeer verfijnd en veel details zijn goed hoorbaar. Voor een gaming headset mis ik wel de overheersende bas. Zelfs als ik via de pc-gaming suite software de bas opvoer is hij niet zo diep als veel concurrenten. De bas klinkt heel genuanceerd en is daardoor ook erg gedetailleerder.

Waar op andere gamingheadsets de bas vaak overheerst is die op de GSP 601 ingetogen en daardoor is de rest van het audioveld zeer goed hoorbaar. Zet ik in de software de equalizer op eSport vind ik het geluid wel wat schel. Dit komt misschien ook omdat de Sennheiser helemaal niet hard aan hoeft te staan om mooi zuiver geluid te produceren. Ook valt op dat hoe hard of zacht ik het volume ook zet er geen clipping of vervorming hoorbaar is. Waar andere headsets al snel gaan kraken of een deel van het geluid gewoon wegvalt, is dat met de EPOS GPS 601 helemaal niet het geval.

Tijdens het gamen mis ik persoonlijk wel wat diepte. Mogelijk komt dit ook omdat ik gewend ben om te gamen met 3D 7.1 surround sound. Daarbij moet ik ook opmerken dat als ik de headset aansluit op de externe GSX 300 geluidskaart en vervolgens in de software het 7.1 surround effect inschakel, er duidelijk meer diepte hoorbaar is. Die mogelijk heb je op de PlayStation, Xbox en Switch helaas niet en het geluid is op de spelcomputers dan ook wat minder ruimtelijk dan op de pc.

De GSP 601 biedt een audiokwaliteit die boven andere headsets uitstijgt, maar het een hele andere ervaring dan bijvoorbeeld de gaming headsets van Logitech, Sony, Razer en SteelSeries. Het is de vraag of gamers deze kwaliteit kunnen waarderen en niet liever een headset kiezen die een zwaardere bas. Helaas kunnen we in deze tijd niet even naar de winkel om het zelf het verschil te horen. Ik denk zeker dat er een groep gamers is die een wat minder sterke bas en veel zuiverder geluid met meer details kunnen waarderen.

Microfoon

De microfoon van de EPOS GSP 601 is beter dan veel andere gaming headsets die ik getest heb. Het geluid dat door de microfoon wordt opgepakt is helder en duidelijk, zoals te horen in het voorbeeld hieronder. In combinatie met de GSX 300 kan ook ruisonderdrukking worden ingeschakeld en zijn er verschillende opties om het stemgeluid wat warmer of scheller te maken. Er valt dan ook weinig op te merken op de microfoon. De microfoon schakelt automatisch als deze omhoog gedraaid wordt.

Comfort

Dankzij de dikke kussens op de hoofdband leunt de headset comfortabel op de schedel. Wel vind ik de oorkussens wat drukken op de kaken, maar niet zodanig dat het irriteert. De oorkussens sluiten mooi af en dempen goed het geluid van buitenaf. Ook zijn de kussens lekker dik waardoor mijn oren prettig in de kussens liggen en niet tegen de speakers aankomen. Het gewicht is wat aan de hoge kant, maar door de comfortabele kussens merk ik daar niet veel van. Al met al kan je met de headset prima uren achter elkaar gamen, zonder er last van te krijgen.  

Conclusie

EPOS biedt een heel andere ervaring dan alle andere gaming headsets die ik getest heb. Naar gelang ik de headset wat langer heb kunnen testen ben ik de kwaliteit steeds meer gaan waarderen. Persoonlijk ben ik er nog niet helemaal uit of ik meer een fan van de diepe bas en het ruimtelijk geluid ben of juist het gedetailleerde en ruime audioveld van de EPOS.

De headset voelt degelijk aan en zit comfortabel genoeg voor langdurige gamesessies. Wel is EPOS duidelijk een nieuwkomer en zijn er wat verbeterpuntjes voor een volgend ontwerp. Zo zou een volgend ontwerp naar mijn mening moeten beschikken over een standaard 3,5mm jack aansluiting op de headset zelf en hoop ik op een volgende externe geluidskaart de aansluitingen op de voorkant te vinden. EPOS als merk is een waardige toevoeging en de GSP 601 een prachtige headset die zeker een grote groep gamers zal aanspreken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *