TechPapa

Games, Tech, Gadgets, Tips en meer

Hacker

Hackers hebben het voor elkaar

Moet ik mij als IT’er, netwerkbeheerder en tech-journalist nu schamen? Afgelopen week is Techpapa en de server waarop het stond door hackers ge├»nfecteerd. Dat is niet de eerste keer, ik ben al meer dan eens met VRBites.com gehackt en telkens weer was ik uren of dagen bezig alles te herstellen.

Ik moet mij schamen

Wie niet veel met computer heeft, zal al snel roepen: “je moet je schamen!” Mensen die ook maar een klein beetje weten hoe het er aan de achterkant aan toe gaat, weten dat hacken eigenlijk heel eenvoudig is. Iedereen kan het. Lach maar en roep nu snel, maar ik weet niet zoveel van computers af. Tot nu toe iedereen die ik een paar kleine vormen van hacken uitleg vind het als snel geen hacken meer. Ik hoor dan vaak reacties: “Dat is gewoon iemand wachtwoord ontfustelen” of “zo kan ik het ook wel.” Ja, dat is het probleem dus! Hacken en iemand zijn werk vakkundig afhandig maken kan iedereen.

Plug-in

Dit keer was het probleem waarschijnlijk een plug-in in de software die niet op tijd is gerepareerd. Het was dit maal ook geen gerichte aanval, zoals ik met VRBites.com enkele keren heb ervaren. Er zijn ook hackers die software schrijven om alle websites af te neuzen naar zwakheden. Bijvoorbeeld als er een lek gevonden is in een plug-in. Vervolgens voeren ze hun eigen code in op de website.

Malware

In dit geval was het een hack waardoor bezoekers doorgestuurd werden naar malafide websites en kregen bezoekers van Techpapa de vraag of ze malware wilde installeren via hun browser. Heel fout en direct nadat ik erachter kwam, heb ik de site offline gehaald en ben ik overgestapt naar een ‘managed’ server.

Managed Server

Met een managed server hoef ik mij minder bezig te houden met mijn eigen server en de techniek die achter de website draait. Geen gedoe in CentOS en het bijhouden van kernelupdates, software-updates en eindeloos tweaken van virusscanners, spamboxen of DDOS-kiddies. Zo kan ik de focus meer op de blog(s) leggen. Misschien is het wel leuk om een keer een handleiding te schrijven over het opzetten van je eigen server, maar niet meer als eigen productiemachine voor de grotere blogs.

Positief

Gelukkig kan ik het ook positief zien. Het feit dat de website opvalt, is goed. Ik merkte zelf ook al dat de bezoekers omhoog gingen en dat, terwijl ik niet veel berichte plaatsen. Toch kwamen er maandelijks enkele honderden bezoekers alleen al terecht op het verhaal over de screensavers en heb ik zowaar berichten gekregen van mensen die het erg waardeerde dat ik een boekje open deed over de gestolen Windows licenties. Natuurlijk haalt Techpapa het niet bij de honderdduizenden bezoekers die ik ooit met VRBites haalde, maar er zit zeker potentie. Daarom een schone start op een nieuwe server en duimen dat anderen het me gunnen om ongestoord een website te runnen.

Geen excuus, maar wel excuses

Ik zoek overigens geen excuus. Ik ben vooral heel erg boos op de mensen die op deze manier hun geld verdienen. Ik weet dat het mijn website is en daarmee mijn verantwoordelijkheid. Dit soort dingen gebeuren en ik wil dan ook iedereen die in contact is geweest met de malafide website mijn welgemeende excuses aanbieden. Zo zie je maar dat zelfs de technicus niet opgewassen is tegen de storm van hackers in de wereld. Ik hoop dat met de nieuwe server en website ik in de toekomst nog beter ben opgewassen tegen dit soort aanvallen en jullie niet opnieuw in aanraking zullen komen met dit soort trucs.

Ik ga nu snel aanpassen met het WordPress template (ja, ik maak niet mijn eigen templates, net zoals de meeste softwarte-ontwikkelaars het grootste deel van hun code gewoon van GitHub halen).

2 reacties op “Hackers hebben het voor elkaar”

  1. […] met nog tien dingen bezig bent, zijn geeltjes je beste vriend. Belangrijke schoolafspraak, een blog dat je nog moet schrijven, belangrijk mailtje en die boodschap voor het Paasdiner. Maar geeltjes […]

  2. […] dan dat ze je beet hebben en gaan door met het verzamelen van gegevens en kunnen zelf je smartphone hacken om opnames te maken. Dit maakt hun verhaal nog geloofwaardiger waardoor het slachtoffer dus steeds […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *