TechPapa

Games, Tech, Gadgets, Tips en meer

Zo word je opgelicht op internet

Ik ben al tientallen keren opgelicht via internet. De grootste bedragen verloor ik in goed vertrouwen door iets op afstand via marktplaats te kopen. Een jaar of tien geleden kocht ik na zelfs een MacBook Pro. Het ding kwam compleet verwoest aan. De verkoper beweerde dat tijdens het transport van PostNL was gebeurd. Na wat onderzoek kwam ik bij de verkoper zijn thuisadres terecht. Het bleek een vijftienjarige jongen die de MacBook van zijn vader had verkocht. Om een lang verhaal kort te maken: de vader betaalde mij het geld terug en nam de MacBook, die hij eerder tijdens het motorrijden op de snelweg uit zijn rugtas was verloren, weer in ontvangst.

Ik was ook een keer slachtoffer van phishing

Ook is het mij één keer overkomen dat ik slachtoffer was van phishing. Ook dit is alweer heel wat jaartjes geleden en het gebeurde warempel op de redactie waar ik werkte als online redacteur bij Computer!Totaal. Zo geraffineerd als de crimineel toen te werk is gegaan, heb ik ze ook niet meer teruggezien. De internetcrimineel had via een lek in Java een laag over mijn browser aangebracht. Deze laag was zo haarfijn over mijn echte browser aangebracht, dat ik niet kon zien dat ik gelogd werd. Ik kon ook gewoon browsen, maar op de achtergrond ging al mijn gegevens regelrecht naar de server van de criminelen. Ik kwam er uiteindelijk pas achter toen het beveiligingslek werd opgelost. Achteraf bleken er meerdere aankoop pogingen gedaan om mijn credit card te gebruiken. De ABN had de criminelen waarschijnlijk al snel in de smiezen en blokkeerde in mijn geval alle pogingen. Gelukkig maar!

Jouw gegevens gelekt door een ander!

Een andere vorm van criminaliteit waar ik al een aantal keer slachtoffer van ben geweest is een data lek. De meest vervelende was die van Sony PlayStation. Een aantal jaar geleden was Sony slachtoffer van een enorme hack waar niet alleen alle persoonsgegevens door de criminelen waren bemachtigd, maar het bleek ook nog eens dat Sony PlayStation de credit card gegevens van zijn klanten niet beveiligd of versleuteld had. Toen het nieuws naar buiten kwam bleken ook wij slachtoffer, meerdere pogingen om aankopen te doen waren gedaan en niet alle aankopen waren tegengehouden. Gelukkig is het grootste deel vergoed, maar we bleven wel met een eigen risico en de kosten van een nieuwe credit card zitten. Pin me er niet op vast, maar ook dat kwam dik boven de 100 euro. Zonde van het geld en de criminelen zijn nooit gevonden.

De data lekken zorgen voor nog een groter probleem dan het snel stelen van je geld. Doordat gegevens niet versleuteld worden opgeslagen kunnen criminelen deze gegevens verhandelen. De criminelen hebben zo allemaal een eigen taakje. De een steelt de gegevens en verkoopt deze door. De ander zoekt de gegevens uit en slaat deze bijvoorbeeld op in een database. Daar kan een andere crimineel betalen voor jouw persoonsgegevens. Dit kan flink wat data bevatten. Van een simpel e-mailadres of telefoonnummer tot een heel netwerk van je familie en vrienden (met ook weer hun persoonsgegevens). Ook zie je geregeld financiële informatie beschikbaar is: van simpelweg je PayPal-account (en het laatst bekende credit op je account), je besteedbaar inkomen en zelfs wat voor aankopen je hebt gedaan.

Zorgen om gelekte persoonsgegevens RIVM

Dankzij het meest recente lek bij het RIVM zien we nu ook dat Burgerservicenummers in handen van criminelen zijn gekomen. Ik zal er niet versteld van staan als binnen enkele maanden BSN-nummers samen met alle benodigde persoonsgegevens en een foto worden aangeboden. Met dit profiel kan een crimineel namelijk heel gemakkelijk een vals ID laten maken. Gelukkig zijn daar nog geen verhalen van bekend, maar de sms’jes met betalingsverplichtingen na een corona test zijn al wel gespot en dit kan direct gelinkt worden aan de gestolen gegevens bij het RIVM.

Dankzij al gestolen informatie kunnen de criminelen heel sluw te werk gaan. De crimineel koopt tegenwoordig ook niet meer een berg e-mailadressen, maar een heel profiel. En daar kunnen ze een hoop mee. Inmiddels zijn de verhalen waarbij vooral ouderen worden gebeld door hun kinderen die in geldnood zitten. De criminelen hebben soms zelfs audiofragmenten bij een profiel gekregen en spelen die met wat gekraak af, zodat het echt klinkt als de persoon die het slachtoffer denkt te helpen. Al snel wordt gevraagd om geld over te maken. Het is een lucratieve manier van oplichting waar duizenden euro’s mee gemoeid gaan. Ook zijn er veel verhalen van mensen waarbij een tweede sociale media profiel is aangemaakt. De crimineel steekt veel tijd in het onderhouden van de pagina en voegt steeds meer mensen uit het netwerk van het slachtoffer toe. Uiteindelijk slaat de crimineel toe. Dit kan in vele vormen. Zo zijn er verhalen bekend waarbij zelfs neprelaties zijn aangegaan en uiteindelijk veel geld over enkele maanden tot jaren gemoeid gaat.  

De meest kwetsbare groepen pakken ze!

Mijn moeder is 60+, dit is precies in de kwetsbare groep waar criminelen zich het meest op focussen. Gelukkig is ze alert, ze leest immers altijd even de helpdesk brieven van Computer!Totaal en Tips & Trucs door voordat ik ze bij de redactie aflever.  Ze haalt er dan nog wat spelfoutjes uit en heeft soms nog wat vragen. We merken dat ze sinds het virus in de lucht is, criminelen veel actiever en sluwer zijn geworden. Ze wordt geregeld gebeld door zogenaamde Microsoft medewerkers, is lastig gevallen met zogenaamde achterstallige betalingen (of je dan even via de telefoon je credit card gegevens wil doorsturen), ze krijgt geregeld sms’jes waaronder van het RIVM en opnieuw mensen die zogenaamd nog geld van je tegoed hebben. Begin deze week is ze er wel bijna ingetuind! Maar toen opnieuw de vraag kwam om te betalen ging ze het toch even vragen.

Er staat een pakketje klaar!

De crimineel had veel gegevens waaronder haar naam en adres. Er was een pakketje beschadigd geraakt en ze wilde het opnieuw verpakken. Bij deze dienst kwamen wel verpakkingskosten kijken. Of ze de 75 cent over wilde maken. Had ze dit gedaan was natuurlijk nooit het pakketje opgestuurd. Hoewel het aan de voorkant lijkt dat ze 0,75 cent over zou maken naarinternetserverservices.com, stond op de achtergrond een veel groter bedrag klaar om betaald te worden. In plaats van 0,75 cent had ze zomaar 650 kunnen kwijtraken. Het geheel zag er heel professioneel uit met zelfs een chat bot die je door het hele proces hielp. Gezien de foto’s en de gegevens die voorhand waren kan het zomaar zijn dat deze criminelen toegang hebben tot de PostNL-app en daarmee precies weten waar de slachtoffers op wachten. Wees dus alert als je post verwacht. Voordat de website weer offline was gehaald hebben we schermafbeeldingen kunnen maken. We hopen dat anderen er iets aan hebben.

Oplichting via e-mail

De meest gebruikte vorm van criminaliteit zijn echter nog steeds de phishing en chantage berichten. Criminelen worden steeds creatiever in het bedenken van dit soort scam. Ik ben voor de grap een door mijn mailbox gegaan en heb de meest in het oog springende berichten verzameld.

Een berichtje van de bank

We krijgen wat berichten van de bank zeg. Zelfs banken waar we niet eens (meer) een rekening bij hebben sturen geregeld berichten. Toch gek dat de meeste banken onze naam niet weten en dat er bijna dagelijks problemen met de betaalpassen zijn.

Afpersing en bedreiging

We hebben dus een vriendin die jarenlang in de klem heeft gezeten bij een afperser. Vaak staan in de e-mailberichten de naam en het wachtwoord van het slachtoffer en kan in sommige gevallen zelfs een foto staan die bijvoorbeeld op facebook is gestolen. Eenmaal betaald is bingo. Een crimineel weet dan dat ze je beet hebben en gaan door met het verzamelen van gegevens en kunnen zelf je smartphone hacken om opnames te maken. Dit maakt hun verhaal nog geloofwaardiger waardoor het slachtoffer dus steeds meer gaat betalen.

Pakketjes

Alles gaat via de postbezorgers deze tijden van corona. Dat weten de criminelen ook. Er zijn dan ook heel wat phishing berichten te vinden die zich voordoen als een bezorgdienst. DHL, PostNL, GLS of DPD het maakt de crimineel niets uit. De afgelopen maanden lijken ze niet eens meer hun best te doen. Hier de berichten die ik recent in mijn mailbox kreeg.

Van ons woningtekort weten ze ook!

Ook boeven weten dat er een enorm tekort aan woningen is in Nederland. Ik krijg geregeld van verschillende woonservices bericht dat mijn abonnement verloopt. Als ik nog kans wil maken op een woning moet ik per direct betalen. Het lastige aan dit soort e-mails is dat de woningcorporaties zelf vaak ook onprofessioneel overkomen en een vergissing snel gemaakt is. Bel daarom altijd even om er zeker van te zijn en klik nooit zomaar op een link in de berichten.

ZOOM is niet alleen een goudmijn voor Google!

Veel mensen vergaderen via ZOOM. Ook hier zijn de cybercriminelen natuurlijk van op de hoogte. In de berichten beweren ze al een tijdje je gegevens te hebben (kennen soms ook je naam en wachtwoord) en nu willen ze geld zien. Trap er niet in!

Snel rijk worden

Een e-mail van de NOS? Met Jort Kelder? Zijn geheimen worden bloot gelegd en nu kun jij ook miljonair worden. Het is ook weer een manier van de crimineel om jou geld afhandig te maken. Doe een kleine investering en ze willen meer en meer. Uiteindelijk ben je natuurlijk gewoon je poen kwijt. In deze vorm van criminaliteit is niet alleen de persoon die het geld kwijt is slachtoffer, maar in dit geval ook Jort Kelder. Sommige mensen zien hem uiteindelijk als de boeman en dat is toch vervelende imagoschade.

De belastingdienst

Het is bijna maart en dus weer tijd om belastingaangifte te doen. Hoeveel zou de crimineel aan belasting moeten betalen als het gestolen geld als winst gezien zou worden? Met in 2020 ruim 1,2 miljoen Nederlandse slachtoffers van internetcriminaliteit zal dat een flink bedrag zijn. Of ze belasting zullen betalen betwijfel ik, maar ze weten wel dat het nu de tijd is voor fraude e-mails die zogenaamd afkomstig zijn van de belastingdienst. Weest dus ook hier alert op!

Energiemaatschappij

We betalen altijd netjes onze rekening, dus een opstaand bedrag is voor ons onmogelijk. Maar mensen die door de coronacrisis wat minder te besteden hebben, kunnen zomaar een e-mail van de crimineel aanzien voor die van hun energiemaatschappij. Betaal alleen door via een website in te loggen op je account, want doe je het via onderstaand e-mail dan word je een van de miljoenen slachtoffers die de cybercriminelen maken.

Wees altijd alert

Helaas blijft de criminaliteit alleen maar groeien. Het zijn ook niet alleen maar Nigeriaanse bendes die je het geld afhandig willen maken. Ook steeds meer Nederlandse jongeren lijken voor het makkelijk te verdienen geld te gaan. Waarom ook niet? Als je ongestraft je gang kunt gaan. De politie staat machteloos, want ze hebben hier niet de mensen voor. Eigenlijk hebben de online criminelen vrij spel. Wees daarom altijd alert en houd zoveel mogelijk je persoonlijk gegevens ook echt persoonlijk. Tegen een fout zoals bij het RIVM kun je helaas weinig beginnen, maar je kunt je wel wapenen tegen criminelen door simpelweg niet je geld te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *