TechPapa

Games, Tech, Gadgets, Tips en meer

Review Logitech G915 het ultieme game keyboard

Tussen het G915 en zijn voorganger de G910 gaming keyboard zit alweer 5 jaar, het was dus hoog tijd voor een opvolger. Logitech heeft veel onderzoek gedaan en kwam er achter dat gamers helemaal geen groot toetsenbord vol knoppen willen. Gamers willen juist een compact mechanisch toetsenbord zonder poespas.

Logitech heeft gehoor gegeven aan die wens en komt met een klein, compact keyboard met macro-knoppen. Met dat laatste ben ik behoorlijk blij, want een macro-toets van verdomd handig zijn (bijvoorbeeld tijden het streamen).

Platter is er niet!

Het eerste dat mij opviel toen ik het Logitech G915 toetsenbord uit de verpakking haalde, was hoe dun het plat het was. Toch kon ik het toetsenbord in een hoek vastpakken zonder dat het buigt! Het metalen chassis is afgewerkt met geborsteld metaal en de de mechanische schakelaars steken door dat metaal naar buiten. De rgb-verlichting licht perfect op door de toetsen. Op de smalle rand zit links een schakelaar om het toetsenbord aan of uit te zetten en aan de rechterkant een micro usb-aansluiting om het om te laden.

Aan de onderkant zitten twee voetjes om het toetsenbord te kantelen tot respectievelijk 4 en 8 graden, maar in de praktijk is dit het eerste toetsenbord waarbij ik de pootjes het liefste naar binnen heb. Aan de linkerkant vind je de vijf macro toetsen die via de bovenste vier macro-profieltoetsen tot 20 functies kunnen krijgen. Naast de profieltoetsen zitten vier toetsen om te switchen tussen de draadloze verbinding (lightspeed of bluetooth), een toets om game mode te activeren en een toets om de helderheid aan te passen. Boven het numerieke gedeelte vind je de standaard mediatoetsen en een volumeknop die mooi over de rand van het toetsenbord doorloopt en zo heel gemakkelijk te bedienen is.

Voor ieder wat wils

Dankzij de nieuw ontworpen mechanische GL-schakelaar is het toetsenbord ruim de helft platter geworden. Toch bieden de schakelaars dezelfde prestaties als vorige schakelaars. Niet iedereen wil een toetsenbord dat klikt, dus heeft Logitech verschillende versies schakelaars ontworpen. Er zijn drie verschillende G915 toetsenborden die allemaal van buiten exact hetzelfde eruit zien. Alleen de schakelaars verschillen. De GL Clicky-schakelaars hebben een klik met voelbare feedback. De Tactile Schakelaars hebben alleen een voelbare feedback en missen dus een hoorbare klik. Heb je liever geen feedback en geen klik dan kun je het beste voor de Linear Schakelaars gaan.

Ik heb het G915-toetsenbord al enige tijd in gebruik en moet toegeven dat dit een van de beste toetsenborden is die ik in 16 jaar tech-journalistiek heb mogen gebruiken. De feedback die de toetsen geven is subtiel maar bevestigd duidelijk de aanslag. Ook de toetsen zelf zijn lekker glad zodat je vingers over de toetsen kunnen glijden. De grootte van de toetsen is gelijk gebleven met andere toetsen, evenals de afstand tussen de toetsen. Dit zorgt ervoor dat je niet eerst een wenperiode door moet. Je voelt je direct thuis. Iemand die nog geen Logitech toetsenbord gewend is, zal misschien in het begin de macro-toetsen kunnen verwarren voor de Ctrl- en shift-toets.

De Software of perfect

Een programma waar ik nog niet bekend mee was is G HUB. Alle logitech apparaten die ik voorheen gebruikte, waren ook compatibel met de Logitech Gaming Software. Het Logitech G915 keyboard is daar niet compatibel mee, dus ik moest over op G HUB.

Dit programma bevalt me prima. Het gebruikt niet veel resources en is gemakkelijk in gebruik. Voor het instellen van de RGB-verlichting kun je vooraf ingestelde animaties gebruiken of animaties van de community downloaden. Het zelf maken van animaties is kinderspel. Je kunt kiezen uit oneindig veel kleuren die door middel van frames telkens kunnen veranderen. Ook kun je de overgang en de snelheid van de overgang aanpassen. Natuurlijk is het ook mogelijk om gewoon vaste kleuren te kiezen, zodat je bijvoorbeeld alleen de knoppen verlicht die je nodig hebt bij je favoriete game.

Het instellen van Macro-toetsen is ook kinderspel met de Logitech G HUB Software. Zo kun je gewoon een functie als knippen en plakken toewijzen, maar is het ook mogelijk om opnames te maken van achter elkaar gebruikte toetsaanslagen en daarin een vertraging toe te voegen. Theoretisch zou je zo binnen een seconden een fort kunnen bouwen in een spelletje als Fortnite.

Het leuke aan je creaties delen is dat de community je ontwerpen ook likes kan geven en dat je ziet hoeveel een ontwerp is gedownload. Op het moment van schrijven zit ik al aan ruim 700 download voor mijn drie kleine test ontwerpen.

Conclusie

Het Logitech G915 keyboard is by far het beste toetsenbord dat ik ooit heb gebruikt. Niet alleen tikt het lekker weg als professioneel schrijver, gamen gaat ook perfect. Zeker nu Borderlands 3 uit is merk ik het voordeel in vergelijking met m’n vorige review toetsenbord. Of het een toetsenbord is dat je voor games als Two Point Hospital nodig hebt betwijfel ik, maar ik kan het zeker aanraden om lekker op te bloggen. Het zal moeilijk worden om dit toetsenbord te overtreffen. Het enige verbeterpunt dat ik heb is de micro-usb-aansluiting. Wie wil dat anno 2019 nou nog?! Naar mijn mening had dit makkelijk een usb-c-aansluiting kunnen zijn. Zeker bij een high-end toetsenbord met een prijskaartje van nog net geen 250 euro.

3 reacties op “Review Logitech G915 het ultieme game keyboard”

  1. […] je nu wel even de CPU en GPU nodig voor het gamen, dan kun je de boel gemakkelijk pauzeren. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram in je […]

  2. […] je nu wel even de CPU en GPU nodig voor het gamen, dan kun je de boel gemakkelijk pauzeren. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram in je […]

  3. […] schreef ik al voor Computer!Totaal, Digimama en Techpapa een uitgebreide review over het toetsenbord. Ik er dus vanuit dat dit toetsenbord minstens zo goed […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *