TechPapa

Games, Tech, Gadgets, Tips en meer

Draag een steentje bij aan het vaccin tegen Corona!

Heb jij thuis een mooie game computer staan? Dan kun jij een steentje bijdragen aan het vinden van het juiste vaccin tegen het Corona Virus.

Ben je even niet aan het gamen, maar zit je huiswerk te maken of ben je bezig met een conference call, dan kan je computer op de achtergrond onderzoek door het ‘vouwen’ van eiwitten te simuleren.

Virussen hebben ook eiwitten, ze gebruiken deze om ons immuunsysteem te onderdrukken en zichzelf te reproduceren. Om het Coronavirus aan te pakken, wil  Pande Lab begrijpen hoe deze virale eiwitten werken en hoe deze coronavirussen interageren met de menselijke ACE2-receptor die nodig zijn voor virale toegang tot menselijke gastheercellen.

Het gebruik van computersimulatie helpt om de bewegende delen van eiwitten te begrijpen. In de simulaties kijken ze hoe de atomen in een eiwit ten opzichte van elkaar bewegen.

Het programma installeren

Het programma dat je computer gebruikt voor deze simulatie is gratis te downloaden op foldingathome.org. De installatie is vrij basic en het programma heeft niet veel opslag nodig. Voor de effectiviteit geld wel, hoe beter je processor en/of videokaart, hoe sneller resultaat. Na het installeren opent een webpagina. Je kunt ervoor kiezen om anoniem aan de slag te gaan. Je kunt ook deelnemen aan het Techpapa Team. Hiervoor kun je het teamnummer 242234. Door een eigen username, e-mail en passkey te gebruiken krijg je een unieke plek op de lijst deelnemers.

Installeren programma tegen corona

Na het aanmelden kun je aangeven hoeveel resources je van de computer wil gebruiken. Kies bovenin voor Any disease om ook deel te nemen aan het Corona virus. Op dit moment is het nog niet mogelijk specifiek aan te geven dat je deze wil steunen, maar als je Any Disease kiest wordt automatisch het Corona virus geselecteerd. Na enige tijd begint het vouwen en zullen de fans in je computer aanslaan, want nu wordt er echt gewerkt. 😊 De browser kun je zonder problemen afsluiten, het programma werkt op de achtergrond ongestoord door.

Hoe kun je helpen tegen Corona

Meer instellingen

Als alles is gestart kun je de website afsluiten zonder dat het programma stopt met werken. Wil je meer instellingen wijzigen of achteraf toch een account gebruiken zijn er ook geavanceerde instellingen te vinden. Op je taakbalk vind je een systeemvakpictogram van Folding@Home. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Advanced Control. Via de knop Configure kun je onder het tabblad Identity als nog een naam en Teamnummer invoeren. Bij Slots kun je een CPU en GPU (Grafische kaart) toevoegen. Als je CPU bijvoorbeeld te warm wordt en je wil alleen de grafische kaart gebruiken kun je de CPU verwijderen.

Hoe werkt Folding@Home

Hoewel we nu allemaal thuiswerken kun je het programma ook zo configureren dat je het ook buitenshuis in de gaten kunt houden.

Corona op pauze

Heb je nu wel even de CPU en GPU nodig voor het gamen, dan kun je de boel gemakkelijk pauzeren. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram in je systeemvak en kies Pause. De werkzaamheden worden dan tijdelijk gestaakt.

Corona vouwen van Folding@Home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *