TechPapa

Games, Tech, Gadgets, Tips en meer

Past een M.2 SSD overal in

Past mijn M.2 SSD in elk slot?

Jarenlang was de harde schijf het enige opslagmedium voor een computer, maar met de komst van de SSD is daar verandering in gekomen. Een harde schijf hoeft geen groot metalen blok te zijn, maar kan ook in een klein 2,5 inch-formaat of zelfs op een printplaatje dat zelfs kleiner is dan een geheugenmodule (m.2).

De solid state drive is een stuk sneller dan een harde schijf, maar er is nogal wat verwarring over de snelheid van SSD’s. Zo wordt er beweerd dat een solid state drive die op een m.2-slot wordt aangesloten, altijd sneller is dan een die via SATA wordt aangesloten. Dat is lariekoek! Een SSD die op een m.2-slot wordt aangesloten kan net zo langzaam zijn als een SATA-variant. Het verschil in snelheid zit in het protocol dat de SSD gebruikt. Als we over m.2 praten, hebben we het over de vormfactor van de ssd en niet het protocol.

SATA SSD

Er zijn op het moment twee technieken waarmee je computer kan communiceren met een opslagmedium. SATA is de meest bekende, hier werken de harde schijven nog mee. SATA is slechts de taal die gesproken wordt en voor het gemak heeft ook de aansluiting dezelfde naam gekregen.

Een 2,5 inch SATA SSD
Een 2,5 inch SATA SSD (afbeelding van wikipedia.org).

Dat zelfde gemak zorgt nu voor nogal wat verwarring, want SATA is dus zowel de aansluiting als het protocol en dat betekend dat een SATA-SSD ook gewoon in een m.2-formaat gegoten kan worden.

Iedereen is het erover eens dat een ssd via sata al een stuk sneller werkt dan een ouderwetse harde schijf. Maar SATA is een techniek die ontwikkeld is voor de harde schijf en remt de snelheid van het flashgeheugen, het zou nog veel sneller kunnen.

NVMe SSD

Daarom is NVMe (Non-Volatile Memory Express) ontwikkeld. NVMe is een open standaard die is ontwikkeld om moderne ssd’s te laten werken op hun maximale lees- en schrijfsnelheden. NVMe-ssd’s bereiken op het moment snelheden van wel 3500MB/s en werken alleen via PCIe-slots of een M.2-slot. De snelheidwinst is enorm als je de maximale snelheid van sata-3-ssd’s vergelijkt. Deze halen slechts een snelheid rond de 530/500 MB/s.

Een NVMe-SSD die aangesloten wordt op een PCIe-slot (
Een NVMe-SSD die aangesloten wordt op een PCIe-slot (afbeelding van Wikipedia.org)

Formaat

Dat is nog niet alles. Op dit moment zijn alle m.2-ssd’s 22 mm breed, maar lengte kan wel variëren. Daarom worden de maten van m.2-ssd’s uitgedrukt in getallen. Een ssd die 22 mm breed en 80 mm lang is, wordt weergegeven met het getal 2280. De gebruikte maten op dit moment zijn 30 mm (2230), 42 mm (2242), 60 mm (2260), 80 mm (2280) en 110 mm (22110). Een externe behuizing voor een 22110-ssd passen vaak ook de kortere ssd’s.

Sleutels en sloten

Een laatste verschil kan in het m.2-slot zelf zitten. Om het verschil aan te duiden zijn de letters A tot-en-met M gereserveerd. De letters worden, heel toepasselijk, ook wel sleutels genoemd. Op dit moment gebruiken we een B-sleutel en een M-sleutel. Dankzij de sleutels kun je ook gemakkelijk herkennen of je een NVMe- of sata-ssd gebruikt. Een NVMe-ssd gebruikt de M-sleutel. Deze heeft een inkeping aan de linkerkant. Oorspronkelijk gebruikt een m.2-sata-ssd de B-sleutel-standaard. Deze heeft een inkeping aan de rechterkant, maar omdat m.2-slots vaak backwardscompatibel zijn, zit in veel m.2-sata-ssd’s ook een tweede inkepingen aan de linkerkant. Op die manier past een NVMe-ssd (M-sleutel) niet in een sata-m.2-slot, maar past de sata-m.2-ssd met een M+B-sleutel wel in een M-slot.

Links een B+M-sleutel en rechts een M-sleutel
Links een B+M-sleutel en rechts een M-sleutel

Wil je meer tips, kijk dan bij onze how to’s en hou de website in de gaten.

2 reacties op “Past mijn M.2 SSD in elk slot?”

  1. […] De controllers werken subliem, maar ik heb ook nog geen vergelijkingsmateriaal. De half moon-controllers van de Oculus Rift en de Move controller van Sony heb ik nog niet kunnen proberen. Wat ik wel weet […]

  2. Kos avatar
    Kos

    Er zijn verschillende M2 modules. De B, M en de B+M
    Over de laatste 2 is wel info te krijgen, maar alleen B vind ik niet. Ik denk dan dat die verouderd is. Toch zou ik het interessant vinden om ook van B wat te vinden.
    Heeft iemand een link?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *