Microsoft graaft zijn eigen graf

microsoft-graaft-zijn-eigen-graf

Er is veel te doen om de aankondiging van Microsoft Windows 11. Zo zou een computer die gemiddeld drie jaar of ouder is niet geschikt zijn voor het nieuwe besturingssysteem. De ondersteuning van Windows 10 stopt in de 2025 waarna er ook geen beveiligingsupdates meer verschijnen. Dat zou betekenen dat een zeven jaar oude pc, die nog uitermate geschikt is voor de gemiddelde computergebruiker, dan is afgeschreven omdat de softwareondersteuning is gestopt. Een ramp niet alleen voor de gebruiker, maar ook voor het milieu.

Microsoft maakt de crisis nog groter

In een tijd van enorme chip tekorten, een crisis die de ondernemingen enorm hard geraakt heeft en de grootste crisis ons nog te wachten staat (het milieu) is het onbegrijpelijk dat Microsoft deze keuze maakt. Volgens Microsoft is het allemaal te doen om de veiligheid. Via een zogenoemde TPM 2.0 versleuteling willen zijn voorkomen dat computers besmet kunnen raken met malware of ransomeware. Microsoft vergeet alleen dat cybercriminelen een stuk innovatiever zijn en nu al weten hoe ze deze beveiliging kunnen omzeilen.

Kritiek censureren

Toch houdt Microsoft voet bij stuk. Tijdens de presentaties kregen zij een lading van kritiek. In plaats van luisteren heeft Microsoft gewoon de reacties verwijderd en laten ze nu ook niet meer toe dat mensen kunnen reageren. De consument wordt letterlijk de mond gesnoerd door de softwaregigant. Ik werk al bijna twintig jaar als IT’er en doe al bijna twintig jaar de helpdeskrubrieken voor verschillende computermagazines. In de jaren heb ik heel wat klachten voorbij zien komen en heb er heel veel kunnen oplossen. Bij een nieuw besturingssysteem is er vaak een stormvloed aan commentaar en vaak kun je met een beetje uitleg het begrip van een onwetende computergebruiker wel winnen. Dit keer is het echter anders. De klanten hebben gelijk. Er valt hier niets goed te praten! Microsoft maakt een enorme flater en gaat miljoenen mensen duperen.

Onveiliger voor een veilig systeem

Wij als consument kunnen naar de winkel lopen en een nieuwe pc aanschaffen als het moet. De oude dumpen we op de enorme stapel e-waste in Afrika en weg zijn onze problemen. Maar wat denk je van alle bedrijven die miljoenen moeten investeren? Niet alleen in een nieuw besturingssysteem, maar ook in nieuwe hardware. Het is misschien wel de nekslag na een enorme corona crisis waarin ze net het hoofd boven water hebben kunnen houden. Denk ook aan ontwikkelingslanden waar banken, ziekenhuizen en andere instellingen nog op het oude systeem draaien zullen niet de kans hebben om over te stappen. Zij zullen uiteindelijk een onveilig besturingssysteem blijven gebruiken en dat zorgt juist voor veel meer gevaren in plaats van meer veiligheid.

Grote kansen voor Google en Valve

Dit is de weg die Microsoft wil inslaan en de klant koopt maar een nieuwe pc als zij Windows willen blijven gebruiken. Dit zou de wake-up call voor nieuwkomers in de markt moeten zijn! Ik heb al verschillende artikelen geschreven over hoe je van een oude Windows-laptop een Google Chromebook kunt maken. Al jaren adviseer ik het systeem CloudReady te installeren. CloudReady is net als Google ChromeOS gebouwd op ChromiumOS. Het verschil tussen Google’s OS en CloudReady is dat je de laatst genoemde ook op een normale pc op laptop kunt installeren en Google’s OS alleen op de door Google goedgekeurde laptops draait. Maar nu, Google heeft vorig jaar CloudReady overgenomen en werkt nu volledig samen met het team van CloudReady! Als Google echt een flink aandeel in de markt wil krijgen is dit de uitgerekende kans daarvoor. Maak voor al die mensen die niet een nieuwe pc willen kopen een perfect besturingssysteem zodat ze nog jaren door kunnen met hun huidige hardware.

Misschien is het alternatief zelfs beter

Het is 2024 en Microsoft begint met waarschuwen. ‘U gebruikt een verouderd systeem! Stap over op Windows 11.’ Je huidige computer die het nog prima doet wil je eigenlijk niet vervangen. Stel nu eens voor dat Google met een besturingssysteem komt dat ook nog eens sneller is? Je OneDrive gegevens worden zonder problemen overgezet naar Google’s Cloud, Microsoft Office wordt Google Docs, zakelijke gesprekken voer je op dezelfde manier via Google Talk en wie wil gamen kan dat zonder problemen via een clouddienst als NVIDIA GeForce now of Stadia. Wie zijn eigen game pc wil blijven gebruiken kan dat met een dual-boot: Google Chrome OS in combinatie met SteamOS. Die laatst genoemde is een besturingssysteem gemaakt door Valve speciaal gericht op gamers! Hopelijk kunnen we met dit systeem binnenkort zowel Windows als Linux games zonder problemen spelen. Gamers zitten dan niet meer vast aan Microsoft!

De jeugd is flexibel

Tijden gaan veranderen en ik denk dat Microsoft een enorme inschattingsfout heeft gemaakt. Zeker de jeugd is flexibel en zit niet vastgeroest aan een besturingssysteem. Als mijn eigen kinderen neem vinden die het totaal geen probleem wat er op hun computer staat. Op school werken ze al op een Chromebook en thuis vinden ze het ook prima om achter een Linux pc te werken. Als ze straks gedwongen worden om volledig over te stappen op Google en Valve zullen ze daar geen nacht van wakker liggen. Ik zal wat werk hebben om al onze Microsoft Office gegevens over te zetten naar Google, maar als alles lekker draait zie ik ook geen reden meer om tegen de tijd dat we wel een nieuwe pc kopen nog terug te stappen. Microsoft is zijn graf aan het graven en misschien is het maar goed ook! Tijd voor verandering.

1 Comments
Delen

Robbert

Fulltime papa van twee super kids en parttime schrijver. Hou van gamen, sporten, dagdromen, bloggen en vloggen! Nu nog een mooi ritme vinden om het allemaal te kunnen doen. Op dit moment ben ik nog steeds druk bezig met herstellen.

1 Comments

  1. frans
    16 augustus 2021 Aan 9:55 am

    100% mee eens !!

  2. Graaicultuur bij Tech-giganten leidt tot klimaatcatastrofe — TechPapa
    1 februari 2024 Aan 11:42 am

    […] Op diverse fronten zou je kunnen veronderstellen dat de technologische revolutie nog lang niet haar hoogtepunt heeft bereikt, maar wat mij betreft is de top bijna bereikt. Niet omdat de technologie niet verder kan of wil evolueren, maar eerder omdat ons economische, kapitalistische consumptiesysteem binnenkort zijn grenzen zal bereiken. Google gaat de strijd aan met ad-blockers, terwijl Microsoft zich inzet tegen duurzaam computergebruik, zoals blijkt uit de systeemeisen van Windows 11. […]

Antwoord jour bericht

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd*