WordPress databasefout: [Disk full (/tmp/#sql_587_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress databasefout: [Disk full (/tmp/#sql_587_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress databasefout: [Disk full (/tmp/#sql_587_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress databasefout: [Disk full (/tmp/#sql_587_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

Graaicultuur bij Tech-giganten leidt tot klimaatcatastrofe — TechPapa

TechPapa

Games, Tech, Gadgets, Tips en meer

Graaicultuur bij Tech-giganten leidt tot klimaatcatastrofe

Op diverse fronten zou je kunnen veronderstellen dat de technologische revolutie nog lang niet haar hoogtepunt heeft bereikt, maar wat mij betreft is de top bijna bereikt. Niet omdat de technologie niet verder kan of wil evolueren, maar eerder omdat ons economische, kapitalistische consumptiesysteem binnenkort zijn grenzen zal bereiken. Google gaat de strijd aan met ad-blockers, terwijl Microsoft zich inzet tegen duurzaam computergebruik, zoals blijkt uit de systeemeisen van Windows 11.

Het lijkt erop dat een toekomstige realiteit geen websitebezoek meer mogelijk maakt met een adblocker. Hierdoor werk je hoogstwaarschijnlijk op een kwetsbaar systeem dat een gemakkelijke prooi wordt voor hackers die via Google-advertenties toegang kunnen krijgen tot je systeem. Deze ontwikkelingen tonen duidelijk de opkomst van een giftige graaicultuur, die onvermijdelijk talloze slachtoffers zal maken.

Microsoft en het probleem van geplande veroudering

Het probleem begint bij Microsoft die volgens hun eigen zeggen een veiliger besturingssysteem willen en daarom eisen dat computers over een zogenoemde Trusted Platform Module version 2.0 (TPM 2.0) beschikken. Over zo’n module beschikken computers al heel erg lang, zeker systemen uit het bedrijfsleven hebben standaard een dergelijke module of bieden de optie om het systeem daarmee uit te breiden. Prima zou je denken, dan zorg ik toch dat ik Trusted Platform Module inschakel? En daar gaat het schuren met de uitspraken van Microsoft, want ze hebben naast de eis voor deze beveiliging ook de systeemeisen opgeschroefd.

Hoewel vrijwel alle computersystemen die tegenwoordig in gebruik zijn wel over een 1GHz processor, 4GB RAM en een opslag van 64GB beschikken, zijn ze bij lange na niet nieuwer dan een achtste generatie intel-processor en dat is naast deze specificaties ook een vereiste. Ruim 240 miljoen van de consumentencomputers beschikt niet over een vijf jaar oude achtste generatie intel-processor of gelijkwaardige AMD-processor. Dus hoewel een systeem dat nu de nieuwste videogames kan afspelen en met twee vingers in de neus Windows 11 zou kunnen draaien, blokkeert Microsoft deze systemen.

Voor nu is dat niet zo erg, dan gebruik je toch gewoon Windows 10. Dat is waar, maar vanaf 2025 stopt Microsoft de ondersteuning voor Windows 10 en zou daarmee de grootste afvalberg aan e-waste ooit door de mensheid gemaakt veroorzaken. De reden is overduidelijk niet de veiligheid, maar de ongelooflijke hoeveelheid nieuwe licenties die ze daarmee kunnen verkopen. Nu de geruchtenmolen steeds hardnekkiger wordt dat Windows 12 wel eens een licentie in abonnementsvorm zou gaan worden is nog duidelijker dat Microsoft maar bij één ding gebaat is: geld! En dat ten koste van het milieu.

Stel nou dat het milieu je weinig kan schelen? Dan is het misschien je eigen portemonnee die je wel gaat voelen. Vanaf 2025 moeten dus 240 miljoen computergebruikers een nieuwe computer kopen. Dat gaat ongelooflijk veel tekorten aan onderdelen veroorzaken. De kapitalist staat al in zijn handjes te wrijven, want dan schieten de prijzen van onderdelen de lucht in. Microsoft heeft ongelooflijk veel aandelen in de computerhardware en daarmee zal de waarde van het hele bedrijf de lucht inschieten. Je ziet nu al dat grote aanbieders van computerchips voorbereidingen treffen. Je denkt dan, ow ze hebben dus de productie opgeschroefd? Nee, de productie is teruggedraaid om een nog groter tekort te veroorzaken waardoor er een nog grotere winstmarge gehaald kan worden.

Google’s strijd tegen ad-blockers en impact op het klimaat

Dan komt ook Google het leven nog zuurder maken. Zij gaan de strijd aan met advertentieblokkers. Een ad-blocker is een plug-in of een optie in je modem om advertenties te filteren. Op zich ben ik helemaal geen tegenstander van advertenties, in tegendeel zelfs, want adverteerders betalen een deel van onze bladen, websites en de journalisten achter de websites. Het grote probleem voor mij is dat ze Google gebruiken om hun advertenties te verspreiden en Google is eigenlijk de grootste crimineel op het internet.

Als je Google maar betaalt zullen ze alle activiteiten toestaan. Als ik morgen een advertentie van een nepbedrijf plaats en ik betaal Google 15/20 euro per klik op die advertentie, dan zorgt Google ervoor dat ik bezoekers krijg op mijn website. Dankzij slimme AI kan ik gemakkelijk slachtoffers maken met bijvoorbeeld zwendel of nog erger, ik kan via zo’n advertentie kwetsbaarheden misbruiken om computers te besmetten met trojans, ransomware of andere ellende.

Google gaat zelfs zo ver dat als je YouTube-video’s bekijkt met een ad-blocker, ze jouw computer zwaar belasten door je centrale processor en grafische processor maximaal te benutten. Dit leidt tot aanzienlijk meer energieverbruik en draagt direct bij aan klimaatverandering. Daar zit je dan als brave burger op een scherm in donkere modus video’s te kijken om energie te besparen, en schiet het stroomverbruik dankzij Google ruim de lucht in. Commerciële belangen gaan hier duidelijk boven het beschermen van onze wereld.

Impact op het milieu en risico voor gebruikers

Een graaicultuur bij tech-giganten zoals Microsoft en Google heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, maar ook voor gebruikers wereldwijd. De geplande veroudering van besturingssystemen en de strijd tegen ad-blockers leiden tot een grotere afvalberg aan elektronisch afval, hogere prijzen voor onderdelen en een verhoogd risico op cyberaanvallen.

Op lange termijn zal de klimaatcatastrofe ons allemaal treffen, maar op korte termijn zullen er ook slachtoffers vallen door criminelen die misbruik maken van de kwetsbaarheden in verouderde systemen. Het is tijd dat tech-bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en stoppen met het nastreven van winst ten koste van het milieu en de veiligheid van gebruikers.

Als samenleving moeten we bewuster omgaan met technologie en streven naar duurzaamheid in zowel hardware als software. Dit betekent een shift naar circulaire economieën waarin producten langer meegaan en recycling wordt gestimuleerd. Daarnaast moeten we kritisch blijven op het beleid van tech-giganten en hen aansporen om te investeren in groene technologieën en ethische bedrijfspraktijken.

Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we de graaicultuur bij tech-giganten stoppen en werken aan een duurzame toekomst voor mens en planeet. Wat ga jij doen wanneer Microsoft stopt met het ondersteunen van jouw computer? Ga je toch overstag en koop je een nieuwe of kies je ervoor met wat inspanning een systeem als Linux onder de knie te krijgen om zo misschien nog wel vijf tot tien jaar met je huidige computer verder te kunnen?

2 reacties op “Graaicultuur bij Tech-giganten leidt tot klimaatcatastrofe”

  1. Wampie avatar
    Wampie

    Erg goed stuk!!

  2. […] Duurzaam computergebruik is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook bijdragen aan een langere levensduur van je apparatuur. Het verminderen van energieverbruik is een cruciale stap in deze richting. Hier zijn enkele eenvoudige tips om je computergebruik duurzamer te maken: […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *