TechPapa

Games, Tech, Gadgets, Tips en meer

Elite Dangerous: Odyssey Alpha impressie

Na bijna zeven jaar kunnen we in Elite Dangerous Odyssey eindelijk rondwandelen! Ik was een van de eerste commandanten die zich bij Elite Dangerous aansloot. Het spel was voor mij volledig onbekend, maar ik had net een VR headset en de ontwikkelaars waren de mogelijkheden van VR aan het verkennen. Met wat kleine wijzigingen aan de software-instellingen zat ik niet achter een scherm, maar nam ik plaats in een ruimteschip met futuristische cockpit en een ongekend grote ruimte om te ontdekken! Deze ervaring was zo intens dat ik mezelf letterlijk duizenden uren in deze game verloor.

Ik vloog van de zogenoemde bubbel (de plek waar de mensen zich naar meer en meer zonnestelsels heeft verplaatst) naar de andere kant van het melkwegstelsel waar in geen miljarden lichtjaren een ander mens te vinden is. Elke ster of planeet die nog niet eerder door een andere speler was ontdekt werd vereeuwigd met mijn naam erbij. Ik speelde Elite zoveel dat ik soms zelf met mijn VR-headset in slaap viel en ermee wakker werd.

Voor een toenmalig blog dat zich gespecialiseerd had in VR mocht ik er ook artikelen over schrijven. Ik kan mij nog een korte mailwisseling met David Braben, het grote brein achter de game, herinneren waarin hij verbaast was dat ik het spel al in VR speelde. Het was een prachtige tijd. Ik vloog van fractie naar fractie en hielt al het nieuws binnen de game op de voet bij. Samen met de community bouwden we aan meer en meer ruimtestations.  

Voor Elite Dangerous Odyssey was er Horizons

Twee jaar na de oorspronkelijke release verscheen de uitbreiding Horizons waarbij spelers ook konden landen op planeten zonder dampkring. In combinatie met de geavanceerdere Oculus Rift ontwikkelaarsheadset 2 was dit een geheel nieuwe ervaring die opnieuw mij honderden uren in de virtuele wereld van Elite Dangerous trok. Zo ging het verhaal dat er ergens in de Melkweg een ‘dood’ ruimtestation zou zweven.

Ik weet nog goed dat ik net onderweg terug was van een lange weg naar de andere kant van de Melkweg en het nieuws las dat dit ruimtestation ontdekt was! Ik was er binnen enkele dagen en hielp vanaf dat moment met het leveren van de benodigde materialen om het ruimtestation te repareren. Ver buiten de bubbel waar de mensen normaal kwamen groeide een nieuwe kolonie. Het was een enorm leuke bezigheid samen met een hele enthousiaste community. Om de vele uren ontspannen door te kunnen brengen had ik zelfs een gemodificeerde ligstoel. En iedereen die bij ons op visite kwam kreeg een snelcursus ruimtereizen.

Horizon bood meer toffe updates. Zo kwamen we in deze periode contact met zogenoemde Thagoids. Dit is een andere intelligente levensvorm. De community kreeg de keuze: vrede of oorlog. Ik was enigszins teleurgesteld in mijn mede commandeurs want uiteindelijk ontpopte het verhaal zich in een oorlog. Ik hielt me niet heel erg bezig met deze oorlog, maar meer met de mogelijkheid om op planeten te landen en met mijn SRV over de planeten te rijden en informatie te scannen.

Beyond ging door met mijnmissies en een PS4 en Xbox versie!

In 2018 verscheen de gratis uitbreiding Beyond. Inmiddels speelde ik Elite niet alleen meer in VR, maar had ik ook een versie op de PlayStation 4 en Xbox One bemachtigd. Veel van mijn vrienden die hier de snelcursus ruimtereizen hadden gekregen vonden het wel een heel tof spel om te spelen, maar beschikte niet over de juiste pc. Samen hebben we de tofste avonturen op de PlayStation beleeft. Zeker met de nieuwe mogelijkheden die deze uitbreiding des tijds bracht waaronder Squadrons waarmee je samen missies kon uitvoeren.

Inmiddels zijn we ruim zeven jaar verder en is Elite Dangerous zeker een van mijn meest gespeelde spellen ooit. Hoewel ik soms verplicht een ander spel moet spelen, vind ik mijn ontspanning in de virtuele ruimte van Elite. Een veel gevraagde feature van de community was de mogelijkheid om te kunnen lopen. De game was al vanaf het begin zo ontworpen dat de mogelijkheid om rond te kunnen lopen geïmplementeerd zou kunnen worden. Met het nieuwste seizoen komt deze wens voor veel fans uit.

Elite Dangerous: Odyssey Alpha Impressie

Ik ben met vogelvlucht door de vorige uitbriedingen en mijn eigen ervaringen heen gevlogen, want dit artikel draait natuurlijk vooral om de nieuwste uitbrieding Odyssey. De lang gekoesterde droom van voor veel fans zal binnenkort eindelijk uitkomen, want op 19 mei kunnen spelers eindelijk hun benen strekken in Elite Dangerous. Op dit moment is het testen in volle gang. Kun je niet wacht, dan is het mogelijk je in te kopen voor deze test. Op Steam is het mogelijk om de Elite Dangerous: Odyssey Deluxe alpha Expansion te kopen en alvast te beginnen. Van Frontier mocht ik ook alvast een kijkje nemen in deze alpha test. Dit is wat er op dit moment mogelijk in het nieuwste seizoen.

Odyssey begint met een gedetailleerde personagemaker, dit waarschijnlijk omdat ik de alpha speel en mijn huidige karakter niet meegenomen is naar de alpha testfase. Ik verwacht dat mijn karakter straks bij de release gewoon mee zal gaan. Nadat je personage klaar is, kom je in een basis terecht waar je kunt rondlopen en met verschillende mensen kunt communiceren. Ook vind je er winkelen, kun je missies starten en shuttles boeken.

Er zit nog geen tutorial in deze alpha en ik was behoorlijk veel tijd kwijt aan het uitzoeken wat ik moest doen en waar ik bijvoorbeeld mijn schip of een shuttle kon pakken. Na een tijdje spelen was al snel duidelijk wat ik moest doen al gingen mijn missies wel vaak verloren door subtiele bugs. Nu waren het niet zo zeer de bugs waardoor ik doodging, maar voor al de aandacht en de lol die ik aan de bugs had.

Op de voet geld verdienen

Het hoofddoel in Odyssey is, net als voorheen, om geld te verdienen door missies te voltooien voor verschillende mensen rond de basis. Hoe meer missies je doet hoe populairder je wordt bij die basis. NPC’s met blauwe markeringen boven hun hoofd zijn de personages die je moet hebben voor een missie. Zij geven voornamelijk gevechtsmissies waarbij je wordt opgedragen ergens te landen en andere NPC’s neer te schieten. Het leuke aan dit soort missies is dat je ook je pak moet verbeteren en betere wapens nodig hebt voor de moeilijkere missies. Daarmee verdien je dan ook weer meer en kun je een nog betere uitrusting kopen.

Heb je geen zin in een missie van een NPC, dan kun je ook gewoon naar een computer lopen voor andere missies en helemaal tof is je navigatie als je loopt! Je navigatie zit linksonder in het scherm en functioneert een beetje als de cockpit deed voor je schip. Alle opties zitten erin en de navigatie door je horloge werkt subliem! Met een paar klikken zie je welke missies er actief zijn of open je de kaart van het melkwegstelsel.

Niet veel te besteden

In de alpha van Odyssey begon ik met een luttele 50.000 credits en hier kun je vrij weinig mee. Ook de missies leveren in het begin weinig op. Het is vooral zaak om in rang te stijgen. Hoe hoger je rang hoe meer je kunt verdienen met een missie. Ik kreeg ook een beetje het gevoel dat de eerste missies zijn bedoeld om je kennis te laten maken met het spel. Dit had wat mij betreft wel met een iets betere beloning gemogen. De lage vergoeding was niet eens het grootste probleem.

De gespannen NPC’s maken het spelen op dit moment nog wat minder aantrekkelijk. Zo werd ik bij vrijwel elke missie die ik probeerde doodgeschoten. Zo trok ik een keer per ongelijk een wapen en moest het zelf direct met de dood bekopen. Ook liep ik tijdens een zoektocht een verboden gebied in en was het voordat besefte wat ik verkeerd deed al te laat. Dit is een puntje waar wat mij betreft nog aan gewerkt moet worden. Maar ik weet van het team bij Frontier dat het ook zeker verbetert zal gaan worden.

Eerste impressie

Leren lopen gaat met vallen en opstaan. Voor Elite Dangerous: Odyssey is dat niet anders. Er zitten nog wat bugs in de testversie, maar de basis is er! En die basis is Rock Solid! Ik was heel erg bang dat het echte Elite Dangerous gevoel verloren zou gaan, maar niets is minder waar. De ontwikkelaars hebben de basisgame behouden en dat is knap met een grote uitbreiding als deze. Op basis heb ik tot nu toe heb gezien ben ik overtuigd! De release eind mei zal minstens zo’n groot succes zijn als Horizons ooit was. Iets meer balans in de vergoeding en een stuk minder agressieve NPC’s zou de game perfect maken.

Elite Dangerous: Odyssey Deluxe Alpha

Prijs € 46,99

Website https://store.steampowered.com/app/1336350/

Systeem PC (PS4 en Xbox volgen later)

Uitgever Frontier

Releasedatum 19 mei 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *