TechPapa

Games, Tech, Gadgets, Tips en meer

ipad in de keuken

Acht handige functies om je oude iPad voor te gebruiken

Apple komt elk jaar weer met een nieuwer en sneller model en hoewel Apple lang zijn oude hardware blijft ondersteunen, komt uiteindelijk de dag dat je trouwe iPad simpelweg niet meer geschikt is voor zijn dagelijkse taken. Voor de volgende acht functies kun je je oude iPad nog prima inzetten.

Als mediaspeler voor in de auto

Wie kinderen heeft kan het apparaat nog altijd als mediaspeler gebruiken. Nu vliegen naar een verre bestemming voor de meeste van de kalende is geschrapt is wellicht een lange rit in de auto een fijner vooruitzicht met een apparaat waarop tientallen films bewaard staan. Met de AcePlayer kunnen zelfs avi-bestanden op de iPad worden opgeslagen en afgespeeld. De meeste universele hoofdsteunhouders voor tablets zijn ook geschikt voor de iPad. Wil je tijdens de rit de iPad opladen, let dan even goed op dat je huidige stekker genoeg vermogen kan leveren. De iPad heeft iets meer spanning nodig dan een smartphone.

Met AcePlayer kun je ook avi-bestanden afspelen op de iPad

Jailbreaken voor meer functies

Als de iPad zijn belangrijkste taak erop heeft zitten en de garantie inmiddels is verlopen, dan kun je overwegen de iPad te Jailbreaken. Met tools als Yalu, Electra, Meridian, en H3lix zijn er voor elke iPad en elk iOS wel stappenplannen te vinden over het hacken van jouw specifieke model. Ben je bijvoorbeeld opzoek je uitleg over oudere jailbreak-methoden voor iOS 3 t/m iOS 9, dan kun je deze handleiding op iCulture vinden. Het je een moderner iOS, dan is Deze Handleiding erg geschikt om te volgen. Na de jailbreak kun je de iPad tweaken en dingen aanpassen die voorheen nooit mogelijk waren, denk aan het standaard thema en alle pictogrammen van de iPad aanpassen, een bestandsbrowser of met Popcorn Time films streamen.

Als retro spelcomputer

Retrogames zijn ondanks hun leeftijd enorm hip! We zagen al de mini-spelcomputers de winkelschappen uitvliegen, maar handige tweakers hebben ook leuke handleidingen om van je iPad een echte arcadeknaller te maken. Door de iPad te jailbreaken kun je emulators installeren. Zo vond ik op Hackaday iemand die zijn iPad 2 heeft voorzien van een aangepaste versie van RetroPi. Vervolgens heeft hij de iPad ingebouwd in een iCade kast. Prachtig hoe we van oude onbruikbare hardware toch weer iets kunnen maken waar we veel plezier van kunnen hebben.

Films streamen

Helaas ligt de tijd dat we door weer en wind naar de videotheek fietste om een leuke film te scoren voorbij. Tegenwoordig kunnen we op bijna alles waar een scherm inzit streamen. Ook de iPad is uitermate geschikt om op te streamen. Veel streamingdiensten bieden ook de mogelijkheid de films op te slaan, zodat je ze op een plek kunt bekijken waar geen internet is. Voorheen was dit misschien niet een optie omdat andere programma’s de geringe ruimte op de iPad in beslag namen, maar nu hij verder weinig functie heeft kun je het volledige seizoen van Tiger King, Strangers Things en The Witcher op kwijt. En met je oude iPad is het toch een stuk minder stressvol bakken op het strand dan met zijn dure nieuwe opvolger.

Smart remote

Smart devices zijn in steeds meer huishoudens de standaard aan het worden. Slimme energiemeters, lampen die miljoenen kleuren kunnen tonen, weerstations die meer kunnen vertellen over het weer dan Piet in 34 jaar televisie heeft kunnen doen en muziekspelers die aangesloten zitten op een speaker in elke kamer van het huis. De iPad heeft voor elk apparaat een app die ze kan bedienen. Zo kan hij prima dienen als centrale afstandsbediening aan de muur voor wie zich nog niet op zijn gemak voelt bij het praten tegen Siri, Alexa of Google.

Beveiligingsmonitor

Je kunt de iPad ook gebruiken als beveiligingsmonitor voor je beveiligingscamera’s. Met de app Netcam Studio Mobile kun je de beelden die via je pc met webcam worden uitgezonden constant in de gaten houden. Netcam Studio is de opvolger van het bekende webcam-beveiligingsprogramma webcamXP. Het brengt naast een moderne interface en tal van nieuwe mogelijkheden, ook een app voor de iPad. Het mooiste van alles is, dat het gratis is. Zo kun je op de oude iPad zien wie er aan je deur staat, houd je het huis in de gaten als je aan het werk bent of kun je de kleine tijdens zijn of haar middagslaapje zien terwijl je de afwas doet.

Oude iPad als Fotolijstje

Helaas is de functie om de iPad als fotolijstje te gebruiken verdwenen uit iOS 7 en later. Daarmee is de functie ook gemakkelijk vergeten bij wie een modernere iPad gebruikt, maar het oude ding nog in de la heeft liggen. Om Fotolijst in te stellen ga je naar Instellingen en open je Fotolijst. Om het te activeren tik je bij het toegangsscherm op het Fotolijstpictogram.

Keukenhulpje

Het oude beestje is nog uitermate geschikt als keukenhulpje. Er zijn vele handige apps in de App Store te vinden die het nog prima doen op een ouder iOS. Zo kun je de app KitchenPad Timer als super geavanceerde keukenwekker gebruiken en vind je met Recept van de dag – 24Kitchen, verschillende recepten en video’s voor je favoriete gerecht. Bewaar je liever je eigen recepten, dan kom je gegarandeerd uit de voeten met app Receptenmaker. Met deze app kun je zelf recepten beheren en importeren van bekende receptensites als allerhande, smulweb of 24kitchen. Ook handig om te combineren is natuurlijk alle smart-apparaten die je tegenwoordig in de keuken vindt. Denk aan de Smart 12-Cup Coffee Maker, een automatische roerspaan, een smart weegschaal en een slimme Air Fryer.

ipad in de keuken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *