TechPapa

Games, Tech, Gadgets, Tips en meer

Waarom verdwijnen mijn Netflix films en series?!

Ik was een van de eerste, ja letterlijk, want voordat iemand in Nederland nog van Netflix had gehoord, vlogen de activatiecodes met een maand gratis Netflix door de redactie. Eindelijk! Popcorn de deur uit en geen VPN meer nodig voor het downloaden van series en films. Mijn entertainmentdorst kon gelest met een simpel maandelijks abonnent van een paar euro. Elke week een berg nieuwe films erbij en oneindig series kijken. Het leven zou nooit meer hetzelfde zijn.

Een hele reeks aan nieuwe Netflix-woorden hebben de taalgoeroes slapeloze nachten bezorgd. Het begon met Netflixen als werkwoord, dat al snel vervangen is door flixen!  Maar inmiddels heeft ook ‘binge’ zijn intrede gedaan. Binge? Ja, Binge! Vooral bij vrouwen populair. Bij het moderne gezin is manlief aan het gamen met vrienden terwijl hij zijn vrouw lekker laat binge. Nee, dat is geen vunzig spelletje met de buurman, maar het achterelkaar kijken van series op… Netflix! Het bedrijf neemt in snel tempo de televisie over en John de Mol zit met de handen in het haar! Helemaal nu ze recent hebben aangekondigd dat zo’n eenderde van de Nederlanders een abonnementje heeft.

Meer en meer

Toch ontstaat er een kink in de kabel. Netflix is zo populair dat meer bedrijven een graantje van het succes willen meepikken. Het begon met de entree HBO in Nederland. Eerst gekoppeld aan UPC (later Ziggo) en al snel kwam ook Ziggo met een eigen streamingdienst. Drie plekken waar je onbeperkt films kunt kijken. Wat een luxe! Dit heeft zo een aantal jaar geduurd en de televisiewereld zag snel zijn kijkcijfers dalen terwijl Netflix zijn abonnees zag groeien.

Helaas werden de prijzen van Netflix opgedreven. Van € 6,99 per maand zitten we inmiddels is het abonnement in drie vormen verkrijgbaar waarbij de goedkoopste niet eens in Full HD kan streamen en de duurste € 13,99 kost. Voor die prijs zou je ook meer content verwachten, maar Netflix krijgt het moeilijker door alle concurrentie. Vooral in Nederland is het lastig Nederlandstalige content te krijgen. Dat zit zo.

Van videotheek naar streamingdienst

RTL moest aan de bak met de dalende kijkcijfers en terugzakkende reclame-inkomsten. Zij zagen het succes van Netflix en namen Videoland over. Al snel bleek dat de fijne Videotheek verderop zijn deuren moest sluiten om vervolgens getransformeerd te worden naar een streamdienst. Exclusieve content, daar adverteren ze mee. Nederlandstalige films en series van Nederlandse bodem. Het gaat ten koste van de content op Netflix. Wie ook graag Nederlandse series wil kijken, zit dus gebonden aan de streamingdienst van Nederlandse bodem.

Dan Walt Disney

Disney is al lang niet meer het bedrijf van een Walt met als belangrijkste doel mensen entertainen. Het is een enorme studio dat de ene na de andere studio overneemt en inmiddels een groot deel van de filmindustrie in handen heeft.

De bekendste zijn natuurlijk Pixar en Marvel Entertainment, maar onlangs namen zijn ook Lucasfilms over en zijn er plannen om 21st Century Fox over te nemen. Dat zijn de makers van bijvoorbeeld Star Wars, Ice Age, Rio, Alvin en de Chip Munks en zelfs X-Men (zie jij ze al lopen door Disneyland). De ene na de andere Star Wars en Mavel-film wordt eruit gestamd om de miljarden die het bedrijf heeft geïnvesteerd terug te verdienen.  Menig filmliefhebber wrijft in zijn handjes, maar Disney wil meer… geld!

Hoewel Disney jarenlang heeft samengewerkt met Netflix, nam het in augustus vorig jaar Bamtech over. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in streamtechnologie. Zo hebben zij in Amerika voor NHL en, ja ja, voor HBO diensten geleverd. De overname heeft tot gevolg dat de samenwerking met Netflix tot een eind is gekomen. Disney wil een eigen streamdienst waarop zij hun eigen content kunnen aanbieden (en mogelijk nog meer geld kunnen verdienen). Steeds meer Disney-content verdwijnt van Netflix. En dat is een harde klap, voor Netflix nog niet zozeer want zij zien nog steeds het ledenaantal groeien, maar vooral voor de gebruiker die steeds minder keuze krijgt.

 

Dan stap ik toch over op Disney?

Dat was ook mijn eerste gedachte, maar helaas is er nog helemaal geen streamdienst beschikbaar. En Disney heeft ook al aangekondigd, dat zodra de dienst er is, hij voorlopig alleen in Amerika beschikbaar zal zijn. Er blijft dus weinig keuze over voor de rest van de wereld. Naja weinig keuze. Inmiddels kunnen bijna uit meer streamdiensten kiezen dan content op Netflix. Disney mag dan de hardste klap zijn er zijn veel meer bedrijven die een stream- of ondemanddienst begonnen zijn.

 

Meer en meer diensten volgen

Prime Video is de dienst van Amazon. Voor een luttele € 2,99 krijg je veel en kijk je naar films als Grease, Public Enemies of The Revenant en series als Grand Tour (het trio van Top Gear heeft daar een vergelijkbare serie), Two and a half man of The Nanny.

Sony is in Amerika via de PlayStation al begonnen met een nieuwe streamdienst met de naam Veu. Microsoft biedt op hun Xbox films on-demand aan. De dienst is vergelijkbaar met die van Apple via iTunes, Google via Google Play en YouTube TV. Ook Pathé biedt een streamdienst aan met vooral recente films.

In Amerika, en mogelijk ook binnenkort in Europa, zijn er nog meer streamdiensten bijgekomen. Hulu is groot in Amerika en heeft de ambitie wereldwijd hun diensten aan te bieden. Op Hulu vind je een flink aantal Films, TV Shows en series.  Sling TV is een dienst die voornamelijk televisiezenders aanbied via internet. Het is niet beschikbaar in Nederland, maar komen zij ook hierheen zou een aanbieder als Ziggo het wel eens lastig kunnen krijgen. Dan zijn er nog DirectTV Now, fubuTV, CBS All Access, ESPN+, HBO Now, Philo, Showtime, Stars en ga zo maar door! Er is echt bizar veel te veel keuze.

Hoe nu verder

Netflix is inmiddels uitgegroeid tot een miljardenbedrijf dat echt prachtige series en films aanbiedt en zelfs eigen exclusieve films en series maakt. Kijk naar Bright of een serie als Strangers Things. Heerlijk en voor vele genoeg reden om het abonnement vast te houden.

Maar omdat elke streamdienst exclusieve content wil, wordt de content op Netflix steeds schaarser. En zodra ik weer eens wil Flixen kom ik terecht bij Duitse, Japanse en zelfs Deense series en films. Ik ben meer tijd kwijt aan het scrollen en zoeken naar goede content, dan dat ik nog plezier heb met het kijken. De laatste keren heb ik Netflix weer uitgezet en ben YouTube gaan kijken, want na het vertrek van Humberto Tan is er voor mij ook niks meer op televisie te zien.

Netflix helemaal afschaffen zit er niet in. Ik ben een oude zeur, en vrouwlief en de kinderen hebben nog genoeg te binge. Maar de recente ontwikkelingen geven wel zorgen en het heeft mij doen besluiten een stapje terug te nemen en over te stappen naar het goedkoopste Netflix-abonnement.

Disney, HBO, Videoland, Amazon, Netflix, Ziggo, Pathe, Apple, Google, Sony (PlayStation), Microsoft en alle andere diensten moeten zich beseffen dat dit gevecht uiteindelijk voor de teloorgang van alle streamdiensten kan betekenen. Ik wil als gebruiker niet nadenken over alle streamdiensten. Met Netflix als grootste spel was het zo makkelijk. Ik log in en kan uit een eindeloze lijst aan film kiezen. Nu moet ik nadenken over welke dienst welke films levert en of die dienst dan past bij mijn provider. Dan nog alle losse abonnement die variëren van een kleine drie euro tot zelfs zestig euro per maand! Hopelijk komen de diensten er op tijd achter want collega’s en vrienden polsen al voorzichtig of popcorn en Kodi nog werken. En ik kan ze eigenlijk geen ongelijk geven…

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *