TechPapa

Games, Tech, Gadgets, Tips en meer

Mijn Overleden Acer in de Oven: Een Avontuur van Computerbakken

Tijdens het opruimen van mijn zolder kwam ik mijn vorige laptop tegen, een Acer Aspire 7520. Een prima machine, met een snelle processor en videokaart. Helaas is de laptop spontaan overleden. Ik ben echter niet de enige met een defecte Acer. Samen met mij zijn nog honderden anderen met deze laptop uit dezelfde serie die ook met een dode laptop zitten. Inmiddels is het leed gezakt en ben ik zeer tevreden met zijn plaatsvervanger (een welverdiende MacBook Pro). Toch ben ik gaan zoeken naar een oplossing voor dit euvel.

Eerste Problemen

Het probleem van de laptop is een ‘rebootloop’, de laptop blijft als het ware telkens opnieuw opstarten zonder dat deze nog beeld geeft. Dit kan door oververhitting of een los contact komen. Eerst controleerde ik wat de oorzaak kon zijn: stof, opgedroogde koelpasta of een los contact. Laptop dus uit elkaar en een flinke opfrisbeurt voor deze jongen. In de ventilatoren zat inderdaad wat stof, maar niet zodanig dat dit schade zou kunnen geven. De koelpasta was ook droog en brokkelde direct van mijn koeler en processor af, een nieuwe lik van dit middel was ook niet de oplossing. Dan maar alle kabeltjes controleren, maar ook het afkoppelen en opnieuw aansluiten van de kabels bood geen soelaas.

Google is je vriend

Dan maar googlen en vrijwel direct kwam aan het licht dat ik niet de enige ben met een overleden Acer. Er zijn zelfs velen die denken de oplossing te hebben. Zo zijn er diverse filmpjes op YouTube te vinden van mensen die met een hittepistool hun moederbord bewerken, in de hoop dat de soldeerverbindingen opnieuw hechten aan het moederbord. Een gevaarlijke procedure, want de hitte kan ook brand veroorzaken of andere onderdelen beschadigen. Bovendien heb ik geen hittepistool. Een andere oplossing zou met de hand solderen zijn, maar ook dit is voor een amateur niet weggelegd. Toen zag ik een filmpje voorbijkomen van een moederbord in een oven! Ik hou wel van een beetje bakken en braden, daarbij is het apparaat toch al stuk en zit er al ruim 1,5 jaar geen garantie meer op.

Ontleden

Voordat het moederbord de oven in kon, moest deze eerst worden verwijderd. Een lastige klus, denk aan de tientallen schroefjes, kabels, klemmetjes, en dat allemaal in miniformaat. Desondanks met de schroevendraaiers op tafel en aan de slag: het is tijd voor een hobbymiddag. Eerst alle onderdelen eruit. Harde schijven, geheugen, koeler, processor, videokaart en als laatst de dvd-speler. Dan alle schroeven verwijderen en goed bekijken hoe hij open kan. Het scherm demonteren, dan het toetsenbord en de bovenkant van de behuizing eraf en daar was het moederbord. Alle schroeven aan de onderkant eraf, en na een half uurtje demonteren stond ik met een moederbord in mijn handen.

Bakken en Braden

Op internet nog maar eens wat filmpjes en forums bekijken. Alleen maar succesverhalen. Op Helpmij.nl meldt het forumlid jbspecial: “Vandaag de Acer Aspire 7520G gesloopt en moederbord gebakken op 200 graden. Oven na 10 minuten bakken uitgezet en deurtje open zodat de print rustig kon afkoelen. Hij doet het weer!” Met een dubbel gevoel heb ik mijn oven aangezet en voorverwarmd op 200 graden. Het moederbord klaar gelegd en nog maar even een YouTube-filmpje bekeken met iemand die net zo gek is als ik. Na vijf minuten was de oven warm en kon ik mijn moederbord gaan bakken. En bakken dat deed hij! In plaats van een lekkere cakelucht, een vieze elektronica brandlucht. In de keuken bleef ik ijsberend luisteren naar het geknetter, het is met recht bakken. Tien minuten duurden dan echt lang. Eenmaal het piepen van de wekker, snel het deurtje van de oven open en wachten tot het moederbord weer afgekoeld was.

In Elkaar Zetten

Het moeilijkste komt nog. Het toch wat door de hitte verkleurde moederbord weer in elkaar zetten. Rustig kijken waar welk schroefje hoort. Gelukkig plaatst Acer de maten van de schroeven naast de meeste schroefgaten. Rustig alle kabels aansluiten en kijken hoe ze moeten liggen. Na ruim een uur knutselen kwam er licht aan het einde van de tunnel. De laptop omkeren, geheugen erin, processor en de overige onderdelen. Koelpasta controleren en netjes weer aanbrengen. En de laatste afdekplaatjes op de onderkant van de laptop terugschroeven. Niet eens een schroefje over! Aan mij heeft het dus niet gelegen.

Werkt het?

Accu plaatsen en de adapter erin. Een zucht van opluchting, geen knal en de lampjes branden. Vol spanning deed ik de laptop open en drukte ik op de aan-knop. Voor mezelf had ik al in gedachte dat hij het nooit meer zou doen, maar na enkele seconden brandde daar het scherm en na een jaar in de doos als zijnde afgeschreven te hebben gezeten zag ik daar het Acer logo voorbij komen! Verbaasd als ik was, stond daar ineens een werkende machine. Mijn moederbord in de oven bakken heeft gewerkt! Of het op lange termijn een oplossing is en of het een aanrader voor iedereen is, weet ik niet, maar nu kijk ik vol verbazing naar mijn oude vertrouwde werkende Acer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *