TechPapa

Games, Tech, Gadgets, Tips en meer

PlayStation 3 bakken reflowen

Ruim een jaar geleden schreef ik een blog over het bakken van mijn Acer 7520g. Een blog dat in het afgelopen jaar een paar honderd keer bezocht en gelezen is. Na ruim een jaar werkt de laptop nog steeds uitmuntend goed en wordt deze door mijn vrouw nog dagelijks gebruikt. Toch begon het te kriebelen om weer eens een hobby project te starten.
Omdat ik steeds vaker op zolder zit (mijn game-domein) en dan de PlayStation 3 vanuit de woonkamer meeneem, kon ik de vraag van mijn vrouw om een blu-rayspeler verwachten. Na een zoektocht op marktplaats, kwam ik erachter dat het vol stond met defecte PlayStations 3. Voor een prikkie kunnen de weigerende apparaten worden opgehaald. Met het idee dat ik alles waar een stekker aanzit kan redden, heb ik de gok gewaagd. Voor 20 euro heb ik een mooie, dooie, PlayStation 3 een paar straten verderop opgehaald.

Software of hardware?

Eenmaal thuis het ding eens grondig geïnspecteerd. In tegenstelling tot wat de verkoper mij garandeerde was de PlayStation toch al eerder open gemaakt de garantiezegel ontbrak en de schroef aan de onderkant van het systeem was bewerkt. Een slecht teken, want als er al eerder aan geknutseld is, is de kans groot dat er echt geen leven meer in het machinetje zit. Toch maar even stekkers eraan en de gebruikelijke resets proberen. Een doeltreffende actie waar ik mijn eigen PS3 al heel wat keertjes mee tot leven heb kunnen wekken. Dus, knop op de achterkant uit en hou nu de power knop aan de voorkant ingedrukt tot je 3 piepjes hoort. Helaas was bij mij het een piepje, een geel lampje en een knipperend rood lichtje. Dan maar even googlen en na een korte zoektocht kwam ik er achter dat, dat nou een geel licht des doods is (Yellow Light of dead of YLOD). Met overal de melding dat PS3 dood is en niet is te herstellen. Hardwareprobleem dus, voor mij een reden om  de schroevendraaiers op tafel te leggen. Dood heb ik eerder gelezen en daar hebben we een leuke oplossing voor.

De oorzaak van een YLOD

Over de oorzaak van een YLOD lijken de meningen verdeeld. De een zegt dat het door goedkope slechte solderingen komt die door de warmte langzaam loslaten. De ander zegt dat het door een defecte temperatuurmeter komt. Op het forum ps3hax, weet iemand te vertellen dat de koelelementen niet goed op de processoren passen en daardoor de koelpaste weglekt en er holle ruimtes ontstaan wat oververhitting veroorzaakt. Weer een ander heeft een theorie over slecht geprogrammeerde firmware die de fan niet aanstuurt om hard te blazen bij oververhitting. Een ding zijn ze het allemaal over eens, het is een hardware probleem en vaak wordt met een onderhoudsbeurt verholpen.

Koelpasta en stofvrij maken

PlayStation op tafel en beginnen maar. De PlayStation is gemakkelijk uit elkaar te halen. Aan de onderkant zit een rubber wat los kan. Daarin zit een schroef welke de gehele bovenkant (gedeelte waar het logo opstaat) vast houdt. Deze schuif je open en vervolgens komen alle andere schroeven tevoorschijn. Op YouTube zijn een berg aan filmpjes te vinden hoe de PlayStation 3 open moet zoals hier of hier. Na bijna de PlayStation volledig te hebben gedemonteerd heb ik de koelelementen verwijderd, de ventilator schoon gemaakt en schoon nieuw koelpasta aangebracht. Overigens had mijn voorganger dat schijnbaar ook een keer gedaan, want er zat vrijwel geen koelpasta op de koelelementen (ik vermoed dat het om een slechte onderhoudsklus / reparatie gaat, maar als PlayStations dit standaard hebben is het een beschamende ontwerpfout van Sony). Na een half uurtje werk zak de PlayStation weer voor het grootste deel in elkaar en brak het spannende moment aan om deze weer aan te sluiten en te kijken of de schoonmaak actie zijn vruchten afwerpt.

Het moederbord wordt beschermd door twee ijzeren platen.

Doodse stilte

De PlayStation zat niet helemaal in elkaar, maar alles onderdelen waren aangesloten. Voorzichtig het stroom erop, HDMI-kabel erin en op het warmtegevoelige pinnetje drukken wat nu als power-knop diende. Niks geen reactie, is het dan echt afgelopen met de PlayStation? Kabels nalopen, die zaten allemaal goed. Nog eens op het stroom en… Ja! Na een doodse stilte viel het kwartje: het knopje op de achterkant vergeten vergeten aan te zetten. Een piep! Maar helaas gevolgd door een knipperend rood lichtje. Dan maar de radicale oplossing!

Google YLOD

Alleen al op YouTube zijn meer dan 15.000 filmpjes te vinden van mensen die laten zien hoe zijn hun PlayStation repareren! Dat is een hoop en doet je denken of het hier niet om een keiharde ontwerpfout gaat? Immers zijn de meeste apparaten net twee jaar oud als dit probleem voor het eerst voordoet. Sony heeft echter al vaker laten weten niets om zijn klanten te geven; kijkend naar de gelekte gegevens uit PSN, offline halen van de beste importsite ooit: Lik-Sang en gewetenloos je 13 maanden (amper gebruikte) PSP door een mislukte firmware-update opgeven. En dat was in de tijd dat een psp nog 250 euro koste! Nee, voor klantvriendelijkheid of een correcte afterservice hoef je niet bij Sony aan te kloppen. Maar goed terug naar de PS3 er zijn heel veel mensen met hetzelfde probleem en er is heel veel informatie te vinden. Mensen die hun PS3 in de over stopten heb ik echter niet gezien.

Schroeven maar!

Opnieuw naar de werktafel en schroeven maar. Alle onderdelen weer ontkoppelen, wat overigens verbazingwekkend makkelijk gaat. Elk onderdeel heeft zijn eigen plek en schroeven worden per stap aangewezen met pijltjes. Zo zijn de voeding en de blu-ray drive met slechts enkele kabeltjes vast gemaakt aan het moederbord en gemakkelijk te demonteren. Het moederbord is ook met enige voorzichtheid goed uit elkaar te halen. Deze wordt door twee ijzeren platen beschermd. Na een goede controle naar de locaties van de koel//beschermingsplakkers deze verwijdert en het moederbord helemaal kaal gemaakt. Langzaam stijgt de spanning! Na een half uur werk had ik een kaal schoongemaakt moederbord in mijn handen.

Onder de bescherm platen zitten nog koel-/beschermplakkers.

Voorverwarmen

Net zoals de vorige keer. De oven eerst netjes voorverwarmen op 200 graden en ondertussen eens op youtube snuffelen of er nog meer mensen zo gek zijn als ik. En na het bekijken van een aantal filmpjes vond ik de filmpjes met mede bakkers! Niet al te lang daarna piepten mijn eigen oven, met de melding dat mijn PlayStation erin kan.

De oven op 200 graden voorverwarmen.

Heerlijke versgebakken PS3-lucht

Zilverfolie om de uiteinde van het moederbord, zodat de onderdelen aan de onderkant niet op de bodem zouden komen en het gevaarte de oven in. Alles paste maar net. Over tien minuten mag hij weer open en kan alles afkoelen. Ondanks dat het om een afdankertje van iemand van marktplaats ging en dat 20 euro niet erg veel geld is steeg de spanning aanzienlijk. Het gaat echter wel om een nieuwe blu-rayspeler voor mijn vrouw en of die erg blij wordt van weggegooid geld in een tijd van crises, is nog maar de de vraag. Ondertussen werd het geknetter in de oven als maar erger, iets wat ik van mijn vorige kookkunst niet kan herinneren?! Langzaam walmden er ook een zwarte lucht uit de achterkant van de over. De keukendeur kan gelukkig dicht en de buitendeur open. Nog een minuutje, welke ik toch wil rekken!

Zwarte rookwilen en een knetterend moederbord in de oven.

Techdampen & knetterchips

Na een minuut piepte de oven en kon de deur open. Een walm van zwarte lucht waaide direct de buitenlucht in. Na wat gewapper was duidelijk het knetterend moederbord van de PS3 te zien en te horen! Er knetterde van alles in de over. Dit was mij helder; hier gaat nooit geen spelletje meer mee gespeeld worden. De teleurstelling was toch vrij groot, maar aan de andere kant zag ondanks de rook het bordje er nog redelijk uit. Op wat verkleuringen na. Eerst maar even een half uur laten afkoelen en dan de PS3 in elkaar zetten.

Van demonteren naar monteren

Na een moment van baal en teleurstelling toch alle moed bij elkaar verzameld om de PlayStation weer in elkaar te schoeven. Het inmiddels afgekoelde moederbord weer terug naar de werktafel en rustig alle koel-/beschermplakkers op de chips leggen. De twee ijzeren platen om het bord en de koelelement en cpu’s voorzien van nieuw koelpasta. De klemmen waar ze mee vast zitten iets verder verbogen (zodat ze meer kracht zetten) en het bord in de PlayStation. Blu-ray speler en voeding erop en ach waarom ook niet, direct de hele PlayStation in elkaar (hij zal het immers toch niet doen).

Alle koel-/beschermplakkers op de chips terugleggen.

Op een andere tv!

Na het hele gevaarte weer in elkaar te hebben gezet ging ik op mijn gemak voor de tv zitten, totdat mijn vrouw de opmerking maakte of dat wel zo’n geslaagde actie was om dat op onze mooie grote LCD-televisie te doen? “Kun je dat beter niet testen op een oud tv’tje?” zei ze. Een heel erg goed punt, want stel je voor dat de HDMI-poort kortsluiting maakt. Op naar zolder, om daar een kleine monitor met HDMI te proberen.

Op naar zolder, om daar een kleine monitor met HDMI te proberen.

Naar beneden

Na alle kabels bij elkaar te hebben gezocht de PlayStation 3 op zijn plek gezet en aansluiten op het stroom dan maar. Dit keer niet vergeten het knopje op de achterkant aan te zetten. En vrijwel direct daarna verscheen er tot mijn grote verbazing een rood lampje voorop de PlayStation! Dit is ongelofelijk er zit toch nog iets van leven in. Snel mijn vingen op de power-knop en een piep gevolgd door de fan die direct begon met draaien en wonderbaarlijk genoeg een groen en blauw lampje gevolgd door de opstart geluiden op de monitor. Een wonder! De PlayStation start op. Joystick aangesloten en spelen maar!

Blu-raystation stuk

Vol enthousiasme zette ik het apparaat uit en rende met de PlayStation onder mijn arm naar mijn vrouw: “alsjeblieft, een nieuwe blu-rayspeler.” Ondertussen was ze de rotzooi in de keuken aan het opruimen en aan de geur en dampen te zien was zij er ook van overtuigd dat hier nooit meer een filmpje mee gekeken zou worden. Verbaast als ze was liep ze mee de woonkamer in. De kabels eraan en alles netjes wegwerken. Blu-rayfilm uit de kast halen en niet de PlayStation in. Dat lukte helaas niet. De drive blokkeerde de schijf! Wat is dit! Al die moeite voor niks?! Blu-raydrive stuk.

Moed inpraten

Mijn vrouw die inmiddels ook de smaak te pakken had, wist mij snel moed in te praten. De drive van de PC kan je toch ook maken? Waarom niet deze dan? Misschien is er gewoon een radartje los? Met deze wijze woorden de laatste stap om de PS3 te maken ingeslagen. Inmiddels was het al tegen elf uur en sloeg de vermoeidheid ook redelijk toe. Toch de kap open de blu-raydrive eruit.

Met zoonlief aan het knutselen aan een PlayStation 3.

Spel eruit gekregen

De metale behuizing om de blu-ray zit met slechts een paar schroeven in elkaar. Via een mooie schuifbeweging kan deze vervolgens worden los gemaakt. Daaronder zit een plastic behuizing en een magneet die de schijf op zijn plek houd. In deze status heb ik de drive weer aangesloten en er een schijf in gelegd. De magneet er los op en de PS3 weer aangesloten. De schijf begon tot mijn verbazing te draaien en de PS3 kon deze gewoon lezen. Wel frappant dat de laser van een blu-raydrive echt blauw is.  Na wat uitzoekwerk herinner ik mij dat de verkopen gezegd had, dat hij het spelletje er uit had kunnen krijgen. Nu was ook duidelijk waarom de PlayStation was open geschroefd. De vorige eigenaar heeft de schijf er op deze manier uitgehaald en de ps3 in elkaar geschroefd. Het mechanisme in de Blu-ray denkt echter nog steeds dat er een schijf inzit. Met een druk op de eject-knop verwijderde de PS3 de schijf en kon de drive weer naar behoren worden gebruikt!

Werkende Blu-ray en PlayStation 3

Na deze ervaring alles weer in elkaar geschroefd. Mijn vrouw lag inmiddels al in haar bed en voor mij was het inmiddels ook tijd om te gaan slapen. De PlayStation nog netjes aangesloten en een korte test wees uit dat alles naar behoren werkte. Boven in mijn bed kreeg ik de vraag of de PlayStation werkte en ik antwoorde in een diepe zucht: ja! Op de vraag of we ook in de slaapkamer, kantoor, kinderkamers een blu-rayspeler konden plaatsen gaf ik geen antwoord meer. Maar inmiddels hebben we wel vier PlayStation 3´s  in huis en draaien ze allemaal al enige tijd als een zonnetje onze full-hd-fimpjes probleemloos af!

Let op: ik ben niet verantwoordelijk voor eventuele schade die u aan de PlayStation, uzelf, een ander of de oven aanbrengt. Houd er rekening mee dat elektronicadampen erg giftig zijn en dat het verstandig is hiervoor een speciale oven te gebruiken en niet een over waar u ook voedingsmiddelen in verwarmt.

 
 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *