TechPapa

Games, Tech, Gadgets, Tips en meer

Nanoleaf Shapes – lichtpanelen voor de ultieme man cave

Nanoleaf heeft veel naamsbekendheid gekregen met hun unieke modulaire driehoekige lichtpanelen. Vooral onder Twitch-streamers en Youtubers zijn de panelen erg populair. Zij toonden dan ook graag hun kleurrijke man caves aan het publiek. Ook al waren de oorspronkelijke Nanoleaf panelen niet aan te slepen, het bedrijf heeft niet stilgezeten. De producten zijn verder doorontwikkeld en het resultaat is de nieuwe Shapes-lijn. Er zijn verbeteringen aangebracht aan en zijn is een nieuwe vormen geïntroduceerd. Ik mocht aan de slag met de nieuwe Nanoleaf Shapes: Hexagons.

Dezelfde prachtige panelen, maar dan nog beter!

Aan de Shapes panelen heeft Nanoleaf een aantal subtiele verbeteringen gebracht. De randen, die eerst vrij hard en scherp waren, zijn op de Shapes-serie iets gladder geworden. Ook de connectoren zijn aangepast. In het oude systeem werden deze los in de zijkant van de panelen geschoven. In het nieuwe systeem druk je ze achterin de panelen. Deze nieuwe constructie zorgt voor meer stevigheid. Helaas is de vorige serie niet compatibel met de huidige serie panelen. Om gemakkelijk te herkennen of verschillende Shapes met elkaar compatibel zijn, heeft het bedrijf het Connect+ logo geïntroduceerd. Panelen met Connect+ logo kunnen onderling gecombineerd worden. Hopelijk kunnen we dus snel meer Shapes verwachten. Voor nu hebben we de nieuwe zeshoekige Hexagon.

Compleet setje

De Nanoleaf Shapes Hexagons Starter Kit is een mooi compleet pakket. In doos krijg je negen lichtpanelen, een bedieningspaneel, de adapter met een 2,5 meter lange kabel, dubbelzijdig plakband om de panelen op de muur te bevestigen, genoeg connectoren om de panelen aan elkaar te verbinden en een eenvoudig instructieboekje.

Gemakkelijk te bevestigen en te verwijderen

In het midden van elke zijde zit een aansluitpunt voor een connector. Op die manier kan je eindeloos verschillende ontwerpen maken. Het is wel verstandig om voordat je direct begint met plakken eerst je ontwerp te kiezen. Op internet zijn enorm veel prachtige voorbeelden te zien. Wie liever niet iets op de muur plakt kan de panelen ook met schroeven bevestigen. Je plakt namelijk niet direct een paneel op de muur, maar een montageplaatje waar het paneel op vast zit. Bij het plakken druk je dan wel het gehele paneel op de muur, echter als je het paneel verwijderd zit slechts het montage stukje vast. Een slimme oplossing waar dus goed over is nagedacht.

Degelijk en sterk spul

De panelen zelf voelen stevig aan en zijn gemakkelijk met een doekje schoon te maken mocht dat nodig zijn. Zoals gezegd worden de panelen verbonden via een connector die achter wordt vastgedrukt. Het vast vastdrukken gaat heel gemakkelijk zonder dat er veel kracht bij gebruikt hoeft te worden. Zodra de panelen op hun plek zitten kun je de adapter aansluiten op het stopcontact.

Bediening

Bij de panelen zit een controller. Deze wordt via hetzelfde klikmechanisme op een willekeurig paneel verbonden. Via de controller kun je de lichten bedienen zonder dat ze met een app verbonden zijn. Ook zijn de panelen aanraakgevoelig en kun je door middel van vegen of tikken instellingen wijzigen zoals kleurschema’s of de helderheid. Je kunt er ook voor kiezen om een schema in te stellen die gevoelig is voor geluid en op het ritme van de muziek van kleur verandert. Dankzij de felle kleuren geeft het een echt disco gevoel in huis.

Screen Mirror: Amilight maar dan veel beter

Wie meer controle verbindt de Shapes natuurlijk met een app. Er is niet alleen een app voor je Android of Apple smartphone beschikbaar, maar zelfs een applicatie voor de Windows of Mac computer. Wie de app op zijn computer installeert kan de panelen ook koppelen aan de kleuren op het beeldscherm. Tijdens het spelen van een spel geeft dit echt een heel gaaf effect. Mensen met een Ambilight tv zullen dit wel herkennen. Kijken van films was tijdens het testen door beveiligingen in Netflix en Disney plus helaas niet mogelijk. Zodra een film wordt gestart gaat de lampen uit. Dat mag de pret niet drukken en we kunnen dan ook niet wachten om deze feature samen met Just Dance 2021 uit te proberen!

De werkplek is een beetje een rommeltje, maar het effect van Screen Mirror was tijdens het testen een machtig mooie ervaring!

Gemakkelijk te koppelen

De app op je smartphone koppelen gaat heel eenvoudig. Zeker voor mensen die een NFC-lezer op hun smartphone hebben. Het is een kwestie van even tegen de controller houden en de lampen zijn verbonden. Ook verschillende smartphone diensten zijn compatibel met de Shapes. Zo konden wij het gemakkelijk aan Google Home koppelen en hoeven we nu alleen: “Hé Google, Shapes aan” te zeggen om de panelen in te schakelen.

Licht voor gamers

Ook kiezen steeds meer andere fabrikanten ervoor om hun randapparatuur te laten werken met de panelen. Zo kun je bijvoorbeeld de ledverlichting van je favoriete Razer toetsenbord en muis laten matchen met de kleuren van de panelen.

Nanoleaf ook leuk voor de kinderen!

De Nanoleaf shapes zijn natuurlijk niet alleen leuk voor papa en mama. In de woonkamer of kinderkamer zijn de panelen ook leuk om op te drukken. In de app vonden we zelfs spelletjes zoals Wack-The-Mole! De panelen zijn aanraakgevoelig en dus ideaal voor de kinderen om zich mee te vermaken. Je hoeft ook niet bang te zijn dat lichtschema’s in de war worden gegooid, via de app kun je dat uitschakelen. Op Pinterest en op de website van Nanoleaf zelf vonden we echt hele gave ontwerpen.

Op de Pinterest pagina van Wehkamp vonden we deze prachtige foto. Het gaat hier dan wel de Nanoleaf Canvas kit, maar het geeft een prachtig beeld van de mogelijkheden in de kinderkamer.

Nanoleaf Shapes in de praktijk

Ik was enorm verrast toen ik de panelen voor het eerst samen zag oplichten. Er komt enorm veel licht uit slecht 0,6mm dun plaatje. Ook de kleuren die eruit komen springen er echt uit. De panelen zijn werkelijk met niets te vergelijken en echt uniek. Het hele kantoor wordt prachtig opgelicht, zonder dat het overdreven of fel oogt.

Ook als ik even echt veel wit licht nodig heb om bijvoorbeeld een foto te maken kan ik daarvoor de Nanoleaf panelen inzetten. Nog sterker, de Nanoleaf zorgt voor veel prettiger licht dan de lampen die speciaal voor foto’s gebruikte.

Zo los neerzetten is natuurlijk niet zoals het bedoeld is, maar tijdens het testen gaf het ons wat meer vrijheid. Toch geven de panelen wel een prachtige indruk! Op het ritme van de muziek werd het kantoor omgetoverd tot een echte disco.

Verbeterpunten zijn er ook de Nanoleaf Shapes

Er zijn ook wat kleine minpunten aan de Shapes: Hexagons panelen. Zo hebben de panelen een sterk wifi-netwerk nodig. Bij een zwak signaal zullen de panelen niet werken. Ook werken ze alleen, net als de meeste andere smartlampen, alleen op een 2.4 GHz draadloos netwerk. Nog een puntje dat ik moet belichten is de schaduw in de hoeken. Ik heb daar geen last van, maar er zullen ongetwijfeld mensen zijn die erover kunnen vallen. Het is niet erg of storend, maar in de hoeken is het licht niet overal even helder en moet ik daarom wel benoemen. Verder heb ik eigenlijk geen kritiekpuntjes kunnen vinden tijdens het testen van de Nanoleaf Shapes: Hexagons Starter Kit.

Op de foto ziet de schaduw in de randen er een stuk erger uit dan het in werkelijkheid is, maar ik wil het niet voor je verzwijgen.

Nanoleaf Shapes – Conclusie

Lange tijd heb ik gedacht dat lichtpanelen niets zouden toevoegen aan mijn kantoor. Nu ik ze echter heb staan en ervaren hoeveel sfeer deze panelen brengen wil ik ze nooit meer kwijt. Naast prachtige licht tijdens het werken is het heel tof om tijdens het gamen je kamer te zien oplichten in de kleuren van je game. Ook zijn ze een welkom hulpje bij het maken van foto’s of video’s. De panelen leveren een prachtige neutraal witte kleur als dat nodig is en maken het werken met video een stuk aangenamer.

De Nanoleaf Shapes brengen heel erg veel sfeer en werken ook nog eens naadloos samen met elk gewenst smartapparaat. Duur zijn ze wel. Dat kan ik niet ontkennen. Maar het gaat hier om een uniek premium product, dat bij iedereen een wauw-effect oproept. Zo’n product mag wat mij betreft ook wat meer geld kosten. Mijn volgende stap is het kantoor zo inrichten dat de Nanoleaf panelen echt tot hun recht komen. Zo los neerzetten is natuurlijk niet waar ze voor bedoeld zijn.

Heb je nog vragen over de Nanoleaf Panelen laat het gerust weten. Ik beantwoord ze graag voor je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *