TechPapa

Games, Tech, Gadgets, Tips en meer

Cheap Windows 10

Is een Windows 10 licentie van 3 euro legit?

Er zijn op internet vele websites te vinden die voor weinig geld Windows 10 licentie verkopen. Deze licenties zijn niet direct via Microsoft gekocht maar komen via een andere weg.

De handel in licenties, niet alleen die van Microsoft maar bijvoorbeeld ook die van games, is een heel erg grijs gebied waar je je beter niet in kunt mengen. In het voornaamste geval zijn de sleutels verkregen door ze in te kopen bij landen waar de sleutels goedkoper zijn (zoals China). Maar vaak gaat het om echte criminaliteit. Cybercriminelen gebruiken gestolen credit card gegevens om game codes, activatiesleutels en licenties te kopen. Vervolgens verkopen ze de sleutels snel door voor weinig geld aan een tussenpersoon. Die tussenpersoon verkoopt op zijn beurt de sleutels weer voor een klein beetje door op een andere website. Jij koopt met je goede gedrag voor weinig een Windows 10 licentie maar eigenlijk draag je bij aan deze criminaliteit.

Bij een Windows 10 Pro-licentie voor € 3,70 moeten alle alarmbellen gaan rinkelen.
Bij een Windows 10 Pro-licentie voor € 3,70 moeten alle alarmbellen gaan rinkelen.

Microsoft deactiveert de licentie

Het leukste aan het verhaal komt nog. De credit card gegevens worden gerapporteerd bij Microsoft en als het geld teruggevorderd is deactiveert Microsoft de sleutels. Bij Steam kan het zelfs zo zijn dat je hele account wordt geblokkeerd en je al je eerdere aankopen verliest. Smoesjes zijn er niet, want Steam is heel strikt, je mag alleen via Steam games kopen of een handje vol goedgekeurde webshops.

De cybercrimineel lacht het hardst, die komt weg met geld.

Nu hoor ik de reageerders al schreeuwen, hoe zit het dan met de sleutels voor educatieve doeleinden? Deze sleutels blijven werken, maar door grootschalige fraude kan het zijn dat Microsoft deze service uiteindelijk helemaal zal stoppen. Daar zijn dan vooral de studenten de dupe van. Eerder is dit al gebeurd met de tech-licenties.

Hoe kan het dan wel goedkoper?

Is er een legale manier om Windows Licenties goedkoper te krijgen? Ja koop bijvoorbeeld een zogenoemde OEM-licenties. Het verschil tussen OEM- en een retailversie is dat de OEM-versie aan de hardware is gekoppeld. Het mag dus alleen op die pc gebruikt worden. Met een retail-versie mag je de licentie meenemen naar een nieuw systeem. Ga je jarenlang hetzelfde systeem gebruiken, dan kun je die honderd euro prima besparen. Bij Alternate verkopen ze de OEM-versies onder de noemer Systembuilder. De licentie koop je altijd in combinatie met de aankoop van computer hardware.

Bij Alternate kun je zogenoemde Systembuilder licenties krijgen. Deze zijn wel legit.
Bij Alternate kun je zogenoemde Systembuilder licenties krijgen. Deze zijn wel legit.

Heb je nog tips en opmerking, plaats gerust een comment onder dit bericht of stuur je reactie naar vraag@techpapa.nl. Meer tips vind je hier.

3 reacties op “Is een Windows 10 licentie van 3 euro legit?”

  1. Onno Karman avatar

    Hee Robbert, het is niet per se waar wat je schrijft. Er is namelijk een levendige handel in tweedehands licenties van bijv Office of Windows. Die licenties worden ingekocht bij bedrijven die failliet zijn gegaan of moeten inkrimpen, of overstappen op een ander OS; de handel hierin is sinds een uitspraak van het Europese hof in 2013 gewoon toegestaan – en ja, dat is tegen het zere been van MS, maar niet illegaal hoor.

    1. Robbert Brus avatar

      Hoi Onno, bedankt voor je bericht. Goed om te weten dat er ook handel gedreven wordt in ’tweedehands licenties’. Kun je bij een betrouwbare IT-shop een dergelijke licentie bemachtigen is dit natuurlijk mooi meegenomen. Het lijkt mij wel vrij lastig om te controleren of je zo’n legitieme licentie koopt of een van de besproken licenties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *