TechPapa

Games, Tech, Gadgets, Tips en meer

moss vr game

Een fabelachtig avontuur in VR: Moss

Het is lang geleden dat ik mijn VR headset heb opgezet om vervolgens uren achter elkaar weg te dromen in prachtige omgeving waarin ik me bevind. Moss nam mij mee naar de wereld van een dappere muis genaamd Quill die zijn grootvader uit de handen van het kwaad moet redden.

Al direct na het opzetten van de headset werd de sfeer goed gezet. Ik bevond me in een kerkje met een boek voor mijn neus. Terwijl ik de bladzijdes omsloeg werd ik door een perfecte voorleesstem voorgelezen. De stem vertelde dat ik als lezer verbond ben met Quill en dat je samen met haar aan een avontuur zou beginnen om het kwaad uit hun voormalig dorpje te verjagen.

via GIPHY

Een magisch mooie wereld

Na het lezen word ik meegenomen een bos in waar een klein nieuwsgierig muisje aan komt lopen. Ik laat rustig de prachtige magisch mooie omgeving op mij inwerken, terwijl rondkijk naar de vallende blaasjes, het mooie water dat onder mij stroomt komt er ineens vlak over mijn hoofd een kraai overvliegen. Ik SCHRIK! Net als het kleine muisje dat snel gaat schuilen onder een boomstam iets verderop. Onder die boomstam ligt ook een lichtgevend glasscherfje en zodra de kraai gevlogen is raapt Quill de scherf op om het vervolgens in haar tas te doen.

via GIPHY

De band als lezer

Dan schrikt ze opnieuw. De gezichtsexpressie is uitmuntend mooi gedaan als er een echt wezend je voor je staat. Ze schrikt nu niet van de kraai, maar van mij. Voorzichtig loopt Quill op mij af en wijst naar het water. Ik kijk naar beneden en zie mezelf als een soort blauw lichtgevend spook. Ik ben de ´lezer´ een soort beschermer. Het muisje moet opschieten, vertelt de stem, de deuren van het dorp gaan dicht en als ze te laat is komt ze niet binnen.

Perfecte besturing

Op weg naar het dorp en de grootvader van Quill leer je de kneepjes van het spel kennen. Ik speel Moss op de Oculus Rift. Via de stick op de linker controller bestuur ik Quill, terwijl ik via de knoppen op de rechter controller kan springen. Ook is, net als mijn hoofd, de positie van mijn handen (de controllers) in het spel zichtbaar. Hierdoor kan ik naar obstakels toereiken en ze via de triggers (knijpbeweging) pakken en verplaatsen. Omdat alles in virtual reality is, heeft de wereld echt diepte en kan ik om objecten heen kijken. Dat geeft echt een extra dimensie aan de hele ervaring. Je hebt het gevoel dat je er echt bent.

via GIPHY

In de werelden die volgen vind je steeds meer obstakels en puzzels en door goed samenspel kun je Quill verder helpen. En hoewel je Quill zelf bestuurd, voelt het toch alsof het diertje zijn eigen weg gaat en jij hem helpt om verder te komen, heel raar! De puzzels beginnen makkelijk, zo kun je bijvoorbeeld een standbeeld op een knop verplaatsen om hekken te openen. Maar uiteindelijk is de volgorde waarop je objecten verplaatst ook belangrijk.

Het aantal vijanden is beperkt. Ik heb er zo’n vier kunnen tellen, maar de eindbaas in dit spel is echt fenomenaal.

Zoveel details en zorg

De maker van het spel, Polyarc, heeft een enorm veel energie gestoken in details. Alles klopt tot in de kleinste puntjes. Zelfs een achtergrond met herten reageert als Quill geluid maakt. Samen met de perfect samengestelde geluiden die je echt het gevoel geven dat je in een bos, kasteel of muizenhuisje bent is dit zonder twijfel het meest gedetailleerde VR-spel dat ik tot nu toe gespeeld heb. Het voelt allemaal levensecht.

via GIPHY

Puntje van kritiek

Toch is er een puntje van kritiek. Moss is namelijk erg kort. Ik heb het spel zelf in twee uur kunnen uitspelen, zonder alle geheimen te vinden. Ik denk dat Moss gemiddeld in zo´n drie tot vier uur is uit te spelen. Dat is voor veel gamers iets tekort, zeker als je zo verwend wordt met zo´n perfect mooie wereld.

Toch kun je Moss niet laten liggen

Moet je om die reden Moss laten liggen? Zeer zeker niet! Moss is veruit het beste VR-spel dat ik in lange tijd gespeeld heb en zeker de moeite waard. De prijs van 25 euro is dan ook meer dan redelijk en meer VR-bang voor je centen zal je op dit moment niet vinden.

Moss

Prijs: € 24,99

Beschikbaar voor: PlayStation VR, HTC Vive (Steam/Vive Port) en Oculus Rift (Steam/Oculus Store)

Pluspunten:

Zeer mooie wereld

Prachtige geluiden

Adembenemend mooi

Minpunten:

Vrij kort

Cijfer: 9/10

Lees ook de review over Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Eén reactie op “Een fabelachtig avontuur in VR: Moss”

  1. […] een onmisbare game. Misschien dat deze Sale een leuke aanbieding heeft. Kijk ook direct even bij de review die ik geschreven […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *