TechPapa

Games, Tech, Gadgets, Tips en meer

Cursus Computerbakken reflow diy

Mijn overleden Acer in de oven

Tijdens het opruimen van mijn zolder kwam ik mijn vorige laptop tegen, een Acer Aspire 7520. Een prima machine, met een snelle processor en videokaart. Helaas is de laptop spontaan overleden. Ik ben echter niet de enige met een defecte Acer. Samen met mij zijn nog honderden anderen met deze laptop uit dezelfde serie die ook met een dode laptop zitten. Inmiddels is het leed gezakt en ben ik zeer tevreden met zijn plaatsvervanger (een welverdiende MacBook Pro). Toch ben ik gaan zoeken naar oplossing voor dit euvel.

Eerste problemen

Het probleem van de laptop is een ‘rebootloop’, de laptop blijft als het ware telkens opnieuw opstarten zonder dat deze nog beeld geeft. Dit kan door oververhitting of een los contact komen. Eerst controleren wat de oorzaak kon zijn: stof, opgedroogde koelpasta of een los contact. Laptop dus uit elkaar en een flinke opfrisbeurt voor deze jongen. In de ventilatoren zat inderdaad wat stof, maar niet zodanig dat dit schade zou kunnen geven. De koelpasta was ook droog en brokkelde direct van mijn koeler en processor af een nieuwe lik van dit middel was ook niet de oplossing. Dan alle kabeltjes maar eens controleren, maar ook het afkoppelen en opnieuw aansluiten van de kabels bood geen soelaas.

Google is je vriend

Dan maar googlen en vrijwel direct kwam aan het licht, dat ik niet de enige ben met een overleden Acer. Er zijn zelfs vele die de oplossing denken te hebben. Zo zijn er diverse filmpjes op YouTube te vinden van mensen die met een hittepistool hun moederbord bewerken, in de hoop dat de zolderingen opnieuw hechten aan het moederbord. Een gevaarlijke procedure, want de hitte kan ook brand veroorzaken of andere onderdelen schade doen, daarbij heb ik geen hittepistool. Een andere oplossing zou met de hand solderen zijn, maar ook dit is voor een amateur niet weggelegd. Toen zag ik een filmpje voorbij komen van een moederbord in een oven! Ik hou wel van een beetje bakken en braden, daarbij is het apparaat toch al stuk en zit er al ruim 1,5 jaar geen garantie meer op.

Ontleden

Voordat het moederbord de oven in kon, moest deze eerst worden verwijderd. Een lastige klus, denk aan de tientallen schroefjes, kabels, klemmetjes en dat allemaal in miniformaat. Des ondanks de schroevendraaiers op tafel en aan de slag: het is tijd voor een hobbymiddag. Eerst alle onderdelen eruit. Harde schijven, geheugen, koeler, processor, videokaart en als laatst de dvd-speler. Dan alles schroeven verwijderen en goed bekeiken hoe hij open kan. Het scherm demonteren, dan het toetsenbord en bovenkant van de behuizing eraf en daar was het moederbord. Alles schroeven aan de onderkant eraf, en na een half uurtje demonteren stond ik met een moederbord in mijn handen.

Na een half uurtje knutselen had ik het moederbord er uit.

Bakken en braden

Op internet nog maar eens eerst wat filmpjes en forums bekijken. Alleen maar succes verhalen. Op Helpmij.nl meldt het forumlid jbspecial: “Vandaag de Acer aspire 7520G gesloopt en moederbord gebakken op 200 graden. Oven na 10 minuten bakken uitgezet en deurtje open zodat de print rustig kon afkoelen. Hij doet het weer!” Met een dubbel gevoel heb ik mijn over aangezet en voorverwarmd op 200 graden. Het moederbord klaar gelegd en nog maar even een YouTube-filmpje, bekeken met iemand die net zo gek is als ik. Na vijf minuten was de over warm en kon ik mijn moederbord gaan bakken. En bakken dat deed hij! In plaats van een lekkere cakelucht een vieze elektronica brandlucht. In de keuken bleef ik ijsberend luisteren naar het geknetter, het is met recht bakken. Tien minuten duurt dan echt lang. Een maal het piepen van de wekker, snel het deurtje van de oven open en wachten tot het moederbord weer afgekoeld was.

Mijn arme laptop in de oven. Nu maar wachten tot hij is afgekoeld.

In elkaar zetten

Het moeilijkste komt nog. Het toch wat door de hitte verkleurde moederbord weer in elkaar zetten. Rustig kijken waar welk schroefje hoort. Gelukkig plaatst Acer de maten van de schroeven naast de meeste schroefgaten. Rustig alle kabels aansluiten en kijken hoe ze moeten liggen. Na ruim een uur knutselen kwam er licht aan het einde van de tunnel. De laptop omkeren, geheugen erin, processor en de overige onderdelen. Koelpasta controleren en netjes weer aanbrengen. En de laatste afdekplaatjes op de onderkant van de laptop terugschroeven. Niet eens een schroefje over! Aan mij heeft het dus niet gelegen.

Werkt het?

Accu plaatsen en de adapter erin. Een zucht van opluchting, geen knal en de lampjes branden. Vol spanning deed ik de laptop open en drukte ik op de aanknop. Voor mijzelf had ik al in gedachte dat hij het nooit meer zou doen, maar na enkele seconde branden daar het scherm en na een jaar in de doos als zijnde afgeschreven te hebben gezeten zag ik daar het Acer logo voorbij komen! Verbaast als ik was, stond daar ineens een werkende machine. Mijn moederbord in de oven bakken heeft gewerkt! Of het op lange termijn een oplossing is en of het een aanrader voor iedereen is, weet ik niet maar nu kijk ik vol verbazing naar mijn oude vertrouwde werkende Acer.

Update na een jaar

Nu in mei 2012 (bijna een jaar later) wordt de laptop nog steeds dagelijks zeer intensief gebruikt. Ik kan wel spreken van een succes verhaal. Alleen de schijf is inmiddels overleden, maar na het vervangen van de schijf werkte het laptopje weer als een zonnetje.

 

Eén reactie op “Cursus Computerbakken reflow diy”

  1. […] een jaar geleden schreef ik een blog over het bakken van mijn Acer 7520g. Een blog dat in het afgelopen jaar een paar honderd keer bezocht en gelezen is. Na ruim een jaar […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *