NVIDIA RTX 3080

rtx-3080-veegt-de-ps5-en-xbox-series-x-van-de-kaart

De PC gamer wordt vaak neergezet als iemand die te veel geld aan zijn spullen uitgeeft. Er werd dan ook gelachen door de console games toen de PS5 en Xbox Series X aangekondigd werden. Hun geliefde spelcomputer kan dezelfde truc kan als een dure game pc. Ik heb het natuurlijk over Raytracing en 4K 60FPS.

De RTX 2080 Ti van 1600 euro legt het af tegen de spelcomputers, die naar alle waarschijnlijkheid 499 euro zou gaan kosten. Toegegeven het is inderdaad een flink verschil, maar 1 september heeft Nvidia korte metten gemaakt met het harde gelach van de console gamers. De aankondiging van de RTX 30-serie is een klap terug in het gezicht.

RTX 30-serie

Ampère, zoals de Nvidia 30-serie ook wel genoemd wordt, vind ik spannender dan de next-gen consoles. Niet alleen omdat de specificaties zo enorm veel beter zijn, maar ook omdat Sony en Microsoft nog steeds geheimzinnig doen over de releasedatum. Om die reden hebben weinig gameplay video’s gezien van zowel PS5 als Xbox Series X. Daarbij wordt de prijs krampachtig stil gehouden.

Ik zie lever openheid van zaken en was dan ook erg blij toen Nvidia bij de presentatie op 1 september direct alles over zijn nieuwe videokaart op tafel gooide. De RTX 3080 zal vanaf 17 september te krijgen zijn voor €719. Daarvoor krijg je een GPU met een geheugencapaciteit van 10 GB GDDR6X-geheugen en een snelheid van 19 GB/s.

De 3090 kost € 1549 euro, maar daar krijg je een kaart met 24 GB GDDR6X-geheugen en maar liefst 10496 Cuda Cores voor! Dat betekent dat je met de laatst genoemde zonder problemen 8K HDR-games met 60 FPS kunt spelen! Dat noem ik pas klaar voor de toekomst! Met zijn 36 TFLOPs is de kaart drie keer zo krachtig is als de mysterieuze PlayStation 5! Natuurlijk, daar betaal je ook flink voor.

RTX budget lijkt vooralsnog sneller dan consoles!

Daarom heeft NVIDIA voor elke portemonnee een kaart. De RTX 3070 is een kaart van € 519 euro en heeft een vergelijkbaar prijskaartje. Voor dat prijskaartje krijg je een kaart die met een Single Precision Performance met 20.4 TFLOPs het nog steeds twee keer zo goed doet als de PS5 met zijn 10.28TFLOPs. Natuurlijk kun je de console niet helemaal vergelijken op dit punt, maar toch doet het mijn wenkbrauwen fronzen. Volgens mij is nog nooit de voorsprong in pc-power zo groot geweest vergeleken met die van de consoles.

Voor nog minder dan helft van de prijs van mijn vorige maand aangeschafte RTX 2080 Ti krijg je dus een keer met twee keer zoveel transistors en twee keer zo snelle RT-kernen. En ondanks dat het financieel flink pijn doet, ben ik zo enorm enthousiast over deze kaart. Bekende technologieën als deep-learning supersampling (DLSS) en de combinatie van zijn multiprocessorkernen, Raytracing-kernen en AI-tensorkernen zo ver zijn uitgewerkt dat de sprong voor veel gamers om opnieuw een aankoop waard zal zijn.

Helaas heb ik zelf geen budget meer voor een 3090 (dat is verdampt met de aankoop van de 2080 Ti), maar geld voor de RTX 3080 ga ik zeker bij elkaar krijgen. En voor wie geen geld voor een RTX 3080 heeft een RTX 3070 lijkt op dit moment zelfs een betere aankoop dan een PS5 en Xbox Series X te worden? Zeker als je een beetje klaar voor de toekomst wil zijn.

Hulde voor NVIDIA

Laat ik even duidelijk maken, ik ben geen PC fan boy! Ik heb elke spelcomputer in huis en een goede pc. Ik sta er volledig anoniem in, maar natuurlijk ik heb ook gevoelens en ik kan niets anders dan enthousiast zijn over wat NVIDIA hier gedaan heeft. Ze hebben zichzelf overtroffen! Ze hadden het niet hoeven doen. Er is namelijk amper concurrentiedruk. NVIDIA heeft dus alle motivatie uit zichzelf weten te halen en daarmee een GPU op de markt gezet die mijlen voor zijn tijd vooruit is. Veel tech bedrijven beginnen daar niet aan. Zij willen hun innovaties tot de laatste druppen uitknijpen om er zoveel mogelijk geld mee te verdienen. We zien dan ook niet vaak dat er zulke enorme sprongen gemaakt wordt. Alleen om die reden verdient NVIDIA een pluim.

DE RTX 30-serie is dus veel spannender dan een Series X of PS5

Ik schop nu heel hard tegen het zere been van de console gamer, maar laat ik het iets nuanceren. Het probleem nu, is vooral dat er veel gameplay video’s ontbreken van de consoles. Waar zijn die games die ons omver moeten gaan blazen?

De video’s die nu van Ampère te zien krijgen zijn geven mij het revolutionaire 90s gevoel dat ik had toen ik voor het eerst de beelden van de PlayStation (classic) kreeg te zien. Toen we ik de eerste beelden van GTA naar GTA III zagen.

En niet alleen de games maken de 30-serie zo opwindend. Sony zegt de troef in handen te hebben als het gaat om de snelheid van hun SSD. Maar daar komt NVIDIA met RTX IO. Een techniek die helaas alleen werkt met de nieuwste generatie PCIe 4.0-slots, maar je wel bang voor je bucks geeft. Console gamers doe je ogen even dicht, want deze gaat heel veel pijn doen. De enorm gepromote en gehypte SSD van de PS5 doet het op 9GB/s. Vergeleken met de Series X, die het op 4.8GB/s doet, is dat niet verkeerd. Maar daar komt NVIDIA die de lat met 24GB/s even iets hoger legt! Ik kan niet anders zeggen dat ik onder de indruk ben. Wat een performancewinst! Ongekend!

Net als de PS5 is daarmee een game laden verleden tijd. Geen laadschermen en instant games.

De gamesvideo’s

NA de presentatie van NVIDIA stond mijn mailbox vol! Het was duidelijk, alle uitgevers hebben met smart gewacht om hun pareltjes aan de wereld te mogen tonen. Het verschil is zelfs door een ongetraind oog duidelijk zichtbaar.

Watchdogs Legion

Deze game mocht ik al geruime tijd spelen bij het vorige RTX-event op Gamescom. De game zat toen nog vol in ontwikkeling, maar zag er veel belovend uit. Dankzij NVIDIA zal het een van de eerste games zijn die volledig te spelen is in 8K Ultra 60FPS met DLSS. Let wel dat zijn 33 miljoen pixels per frame! Onze telefoon, huidige pc en televisies kunnen onmogelijk een beeld geven van de kwaliteit die deze game in real life met deze specificaties toont. Toch laat de trailer ook genoeg eye candy over om van te genieten op een minder geavanceerd scherm.

Cyberpunk 2077

Cyberpunk is al meerdere malen uitgesteld, maar nu we weten waarom is het CD Project vergeven. Het kan niet anders dan dat de ontwikkelaars meer tijd nodig hadden om de game nog meer te laten shinen op een RTX 30-serie. De Raytracing effecten zijn dan ook adembenemend in de trailer. Dit

Minecraft met RTX

Minecraft op de RTX 2080 Ti viel mij eerlijk gezegd heel erg tegen. De game liep met RTX aan voor geen meter. Daar lijkt de 30-serie minder moeite mee te hebben. De beelden zeggen in ieder geval genoeg.

Call of Duty: Black Ops Cold War

Ik ben niet snel enthousiast van oorlogspellen, maar Call of Duty: Black Ops Cold War heeft precies wat ik wel interessant vind aan de games; een goed verhaal en krankzinnig mooie graphics. Ik heb lang niet een Call of Duty game gespeeld, maar Black Ops Cold War is inmiddels op de wishlist toegevoegd.

Fortnite met RTX

Ik was verrast om Fortnite te zien. Niet aangekondigd werd dat ze Ray-traced visual effects, NVIDIA DLSS en NVIDIA Reflex gingen gebruiken, maar omdat ze het nog niet gebruikte. Ik dacht echt dat Fortnite al lang de Raytracing gebruikte. Beter laat dan nooit. 😊

Kan Sony mij nog over de streep trekken?

Het gaat moeilijk worden voor Sony en Microsoft om het publiek te overtuigen nu zij zo’n groot verschil zien in kwaliteit. Microsoft zal het minste pijn hebben, zo ondersteunen met Gamepass immers ook PC net zo goed als hun console. Voor Sony is de aankondiging extra zuur. Een lachende derde zal Nintendo zijn. Zij werken namelijk ook samen met NVIDIA aan een nieuwe chip voor de Nintendo Switch en de laatste geruchten gaan dat deze chip ook met de Ampere architectuur is gebakken. Dan zou zomaar de nieuwe Switch qua kracht vergelijkbaar zijn met de PS5. Interessante tijden en ik ben heel erg benieuwd of Sony mij nog over de streep kan trekken. Ze zullen in ieder geval met meer moeten komen dan een mooie trailer.

1 Comments
Delen

Robbert

Fulltime papa van twee super kids en parttime schrijver. Hou van gamen, sporten, dagdromen, bloggen en vloggen! Nu nog een mooi ritme vinden om het allemaal te kunnen doen.

1 Comments

  1. Snifsnif
    3 september 2020 Aan 5:52 pm

    Cijfers en teraflops zeggen helemaal geen reet als het gaat om pc en console ontwikkeling. Games op pc zijn nou gedwongen om met optimalisatie rekening te houden en met gemiddelde hardwarecijfers. Voor aankomed jaar zal het niveau RTX2060/2070 zijn. Niemand heeft straks een 3090 in hun pc hangen en games zullen daar amper gebruik van maken. Pc titels die goed met de hardware zijn zijn zeldzaam, en zelfs dan moet de hardware goed samengesteld zijn (geen trage CPU.) Het hele verhaal slaat nergens op en vind het onzin. Je snapt werkelijk nisk van de console markt. Ga heen met je tereflops!

Antwoord jour bericht

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd*