Koop voor weinig tweedehands hardware
Wie vandaag een nieuwe pc koopt, weet dat hij na een jaar alweer achterhaald is door allerlei nieuwe technische verbeteringen. Hoewel ik zelf graag voorop loop met de nieuwste gadgets en hardware is dat natuurlijk niet voor iedereen een noodzaak. Waar ik een videokaart van twee jaar als oud vind, vindt een ander het een sprong in de toekomst. Maar waar moet je op letten als je tweedehands hardware wil scoren en waar kun je het beste opzoek gaan?
Via internet tweedehands spullen zoeken kost tijd, maar met wat mazzel kan het ook veel opleveren. Er zijn een hoop mensen, zoals ik, die hun oude hardware voor leuke prijzen op internet zetten. Maar niet alleen onderdelen upgraden is een optie, ook reparaties zijn soms gemakkelijker uit te voeren dan je denkt. Zo vervang je op een rustige zondagmiddag een aanlopende laptopfan of een zogenoemde backlight inverter als het beeld van een monitor ineens geen licht meer geeft.
Waar kan je onderdelen vinden?
Advertientiewebsite Marktplaats
Marktplaats is inmiddels een begrip in Nederland, maar helaas door het succes ook een beetje een lastige plek geworden om nog eerlijke verkopers te vinden. Hoewel Marktplaats stunt met reclames voor de consument is het anno 2018 eigenlijk een verzamelplaats voor handelaren en winkeliers geworden die met man en macht hun advertenties aan de man brengen. In advertenties worden laptops voor 80 euro aangeboden, maar uiteindelijk op hun website ben je zomaar 400 euro kwijt. Door alle adverteerders is het moeilijk nog een echte advertentie te spotten. Helaas staat Marktplaats ook om bekend om de vele oplichters die er actief zijn. Lijkt een advertentie te mooi om waar te zijn, dan is het ook zo! De mensen die je thuis uitnodigen onder het genot van een kop koffie en aanbieden om de hardware te testen, dat zijn de mensen die je zoekt. Hoe je hardware kan testen leg ik je verderop uit.
Veilingen op eBay
eBay is in tegenstelling tot Marktplaats een veilingwebsite. Het bedrijf is in 1995 opgericht en uitgegroeid tot ’s werelds grootste veilingwebsite. Een bieding op eBay is ook bindend en je bent tot aankopen verplicht als je uiteindelijk de hoogste bieder bent. Laat je dit vooral niet afschrikken, want eBay heeft een ontzettend groot aanbod aan spullen. Op de internationale website kan over de hele wereld gezocht worden naar onderdelen voor je computer. eBay is vooral aantrekkelijk voor reparatieonderdelen. In China ontleden ze defecte machines en bieden via eBay elk onderdeel los aan. Zo vind je je gemakkelijk onderdelen van oude laptops, laptoptoetsenborden, maar ook kleine onderdelen als een exotische fan of schroefjes. Op losse onderdelen kan een hoop geld worden bespaard. Laatst betaalde ik nog geen 10 euro voor een vervangend toetsenbord van een laptop. Dit toetsenbord kostte bij de fabrikant meer dan honderd euro! Zo levert een beetje speurwerk op eBay toch een hoop op!
Kopen via Facebook-groepen
Een vrij nieuwe manier om spullen te vinden is via Facebook. Zo kun je op facebook de optie Marketplace vinden. Je kunt gemakkelijk een zoeklocatie opgeven en de straal waarin je wil kijken. Ook zijn Facebookgroepen een mooie manier om spullen te vinden. Persoonlijk heb ik het gevoel dat de mensen die eerst hun spulletjes via Marktplaats aanboden, dat tegenwoordig via Facebook doen. Hier kun je nog wel echte koopje vinden, al blijft uitgebreid testen natuurlijk wel noodzaak.
CeX en Used Products
Wie liever via een winkel zijn producten koopt, kan natuurlijk nog steeds voor gebruikte spullen gaan. Ik heb bij Used Products en CeX vele mooie spullen kunnen vinden. Used Products is een prima plek voor een leuke laptop of pc. Bij CeX kun je ook pc-onderdelen vinden zoals harde schijven, grafische kaarten en geheugenmodules. Dat allemaal voor mooie prijzen en CeX biedt tevens twee jaar garantie! Op de website van beide winkels vind je de prijzen en verzenden is ook een optie.
Welke hardware past in mijn pc?
Het is natuurlijk belangrijk om te weten welke hardware in je pc past. Het is natuurlijk terug te vinden in de handleiding van je pc, maar vaak is die ergens op zolder verdwenen en bij het idee hem op te zoeken zakt de hoop al in de schoenen. Gelukkig is er een gemakkelijkere manier. Met het programma Speccy (van de maker van CCleaner) kun je precies zien wat voor onderdelen je in de pc hebt zitten. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen of je DDR3 of DDR4 geheugen nodig hebt en welke processorsocket er op het moederbord zit voor als je een andere cpu wil kopen. Tevens kun je zien welk moederbord er in de pc zit, zodat je een handleiding kunt downloaden bij de fabrikant. Vervolgens kun je echt opzoek naar de juiste onderdelen.
De hardware testen
Voor het testen van de hardware kan je gebruik maken van diagnose software. Dit werkt vooral goed bij merk pc’s zoals Dell, Apple en HP. Zij bieden op hun website vaak diagnosesoftware aan die je gratis mag downloaden. De testmethode verschilt per leverancier. Zo kun je een Applecomputer en Dell pc opstarten vanaf de cd. Een korte test neemt al snel 20 minuten in beslag, maar dan worden wel alle componenten goed gecontroleerd. Zijn er problemen, dan zal een foutcode worden weergegeven en kun je daarmee achterhalen wat er loos is. Er zijn ook verschillende universele diagnose cd’s te vinden op het internet. Ik gebruik zelf regelmatig de Ultimate Boot CD. Niet helemaal legaal, maar wel handig! Op de cd staan talloze losse testprogramma’s, zoals Memtest86 (geheugen) en diverse harddisk diagnose tools. Als je alleen wil zien of de hardware overeenkomt met de beschrijving uit de advertentie, dan kan je natuurlijk ook gewoon Speccy installeren.
Geef een reactie